Jack Vreeswijk om bråket med Cornelis: ”Han gjorde mig arvslös”

Uppdaterad 2023-04-04 | Publicerad 2018-08-11

Jack Vreeswijk och hans far Cornelis Vreeswijk var osams då han dog.

I sitt sommarprat i P1 avslöjar Jack att de båda aldrig hann försonas och att Cornelis även gjorde honom arvslös.

– Man ska fan se till att göra upp gammalt groll innan det är försent, säger Jack Vreeswijk till Nöjesbladet.

Vissångaren och kompositören Jack Vreeswijk, 54, behövde bara noll komma två sekunder att bestämma sig när han fick frågan om att vara sommarvärd i P1.

– Det var lite trögt med manuset till en början, men det släppte och gick av bara farten. Ett frosseri av minnen kan man säga, säger han till Nöjesbladet.

I sitt sommarprat avslöjar Jack Vreeswijk att han och hans far Cornelis Vreeswijk var osams och aldrig försonades innan faderns död.

– Tyvärr så var ju farsan och jag inte bästis och bundis vid tiden för hans död. Vi eller han eller jag lyckades aldrig reda ut ovänskapen ordentligt, säger Jack Vreeswijk i programmet.

Exakt vad bråket mellan far och son handlade om minns han inte.

– Någonstans på vägen glömde vi bort det. Om man rannsakar sig själv kan man tycka att jag borde ha lagt manken till. Försökt att få till någon slags försoning innan det var försent, säger han i sitt sommarprat.

Arvslös – ”En markering”

Jack Vreeswijk pratar också om att hans far gjorde honom arvslös.

En stor anledning till just detta är enligt honom själv att Cornelis Vreeswijk ville upprätta ett stipendium som skulle underlätta för artister, konstnärer och skådespelare som inte alltid har det så gott ställt ekonomiskt.

– Men jag har ju också känt att det kanske var en markering från hans sida. ”Jag fick sista ordet”, liksom. Kanske så inbillar jag mig bara, vem vet, säger han i programmet.

Cornelis Vreeswijk-stipendiet delades för första gången ut 1988 till skådespelaren Tommy Johnson som fick 15 000 kronor. Sedan 2017 är prissumman på 750 000 kronor och årets stipendiat är artisten Lill Lindfors.

Jack Vreeswijk fick själv Cornelis Vreeswijk-stipendiet år 2000 så han menar på att han ändå på något sätt fått ta del av arvet från fadern.

– Det var jättemycket deg då. Jag fick inga 750 000 kronor men på min tid var det nog i alla fall en kvarts miljon. Det är ju skattefria pengar så det var ju guld, säger han till Nöjesbladet.

”Det är inge roligt”

Jack var bara 23 år när pappa Cornelis dog och hade han vetat vad han vet i dag så skulle han agerat helt annorlunda.

– Man ska fan se till att göra upp gammalt groll innan det är försent. Annars får du leva med det resten av livet. Så känner jag med farsan. Det är inge roligt, det kan jag lova dig, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det lite flummigt alltså. Trots att farsan varit död i 30 år så känns det nästan som att jag känner honom bättre nu än jag gjorde då eftersom jag hela tiden möter folk som berättar fantastiska historier om farsan. Det är en gåva, säger han till Nöjesbladet.

”Sommar i P1” med Jack Vreeswijk släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00 lördag 11 augusti.

ANNONS