Ingmar Bergman hånas på Göteborgs filmfestival

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Bild ur ”Fettknölen”.

NÖJE

GÖTEBORG. Fem regissörer hyllar och/eller tolkar Ingmar Bergman i filmprojektet ”Bergman revisited”.

Jane Magnussons och Liv Strömquists ”Fettknölen” hånar honom.

– Det känns viktigt att lyfta fram att han jobbade med många kvinnor som var i beroendeställning till honom på olika sätt, säger Liv Strömquist.

De sex filmerna hade världspremiär på Göteborgs filmfestival under lördagen.

När Lisa Aschan, Pernilla August, Tomas Alfredson, Patrik Eklund och Linus Tunström tolkar och/eller hyllar Ingmar Bergman i sina filmer, gör Jane Magnusson och Liv Strömquist tvärtom i ”Fettknölen”.
En hejdlöst elak drift med regissören och hans kvinnoaffärer.

– Det började med att jag inför min dokumentärfilm och tv-serie om honom, satt och tittade på många timmars film och upptäckte att han hade en fettknöl på ena kinden. Sedan försvann den under några år, för att komma tillbaka på 1990-talet, berättar Jane Magnusson.

Hon tyckte det var en rolig idé att skoja om det, tog kontakt med Liv Strömquist som gjorde ett antal teckningar, som sedan ett par animatörer har gjort till rörliga bilder.

– Jag trodde knappast vi skulla få ja till projektet, det är inte så ofta det görs filmer om… fettknölar (skratt), säger Jane Magnusson.

– Det känns viktigt att lyfta när man pratar om Bergman, extra aktuellt nu med #metoo, att det fanns jättetydliga hierarkier av makt och hur kvinnor var i beroendeställning till honom på olika sätt. Han hade en otrolig status, han var en otrolig maktfaktor, säger Liv Strömquist.

I den tecknade filmen blir fettknölen Ingmar Bergmans dåliga samvete. Han rör på sig och pratar (med Frank Dorsins röst, han från SVT-serien ”Bonusfamiljen”).

Ingmar Bergmans röst tolkas av Thorsten Flinck.

– Jag har intervjuat många skådespelare inför min Bergman-dokumentär och nästan alla börjar förr eller senare att imitera honom. Thorsten är väldigt bra på det och har ju dessutom jobbat med Bergman, så han kunde lägga till egna saker Bergman brukade säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE