Jöback handplockad: ”Kunde inte tänka sig nån annan”

”Phantom of the opera” firar 30 – med svenska stjärnan i huvudrollen

”Phantom of the opera” fyller 30 – då är Peter Jöback tillbaka bakom masken.

Andrew Lloyd Webber har själv valt ut sin favoritfantom till jubileumsföreställningen på Broadway i New York.

– Jag fick ett sms om att han inte kunde tänka sig någon annan, säger Peter Jöback.

”Phantom of the opera” firar 30 år på Broadway i New York den här veckan och Peter Jöback, 46, har fått äran att göra huvudrollen i jubileumsföreställningen.

– Det är så roligt med den här föreställningen. Någonting som jag aldrig trodde att jag skulle göra, en roll som inte varit på min önskelista från början, den har verkligen blivit en triumf för mig, säger Peter Jöback.

Han har gjort rollen tre gånger tidigare, i Londons West end 2012 och på Broadway 2013. 2016 gjorde han också fantomen på Cirkus i Stockholm.

Handplockades

Den här gången handplockades han av kompositören Andrew Lloyd Webber, 69, och regissören Harold Prince, 89, genom ett sms från Cameron Mackintosh, 71, en av världens mest framgångsrika teaterproducenter.

– Det är lite kul. Jag fick ett sms från Cameron Mackintosh som sa ungefär: ”jag vet inte alls om du har lust med det här, men Andrew och Harold Prince vill jättegärna att du ska spela fantomen. De kan inte tänka sig nån annan än dig, så de bad mig att åtminstone skicka ett sms till dig och kolla. Jag vet inte vad du känner, men nu har jag gjort det i alla fall”. Det var ett helt sjukt sms.

Peter Jöback skrattar när han berättar.

– Han lovade till och med att deala för mig och göra det bra. Jag har tackat nej till en del andra grejer för att jag inte har velat åka iväg från Sverige, men det här kändes så stort, säger han.

Projiceras på Empire state building

Så nu står Peter Jöback återigen på Broadway-scenen iförd fantomen-masken. Han kommer att göra rollen fram till den 31 mars. Jubileumsföreställningen äger rum på onsdagskvällen, men 30-årsjubileet firas hela veckan. I måndags genom att Jöback och resten av ensemblen fick sätta igång den klassiska börsklockan på Nasdaq.

– Nasdaq-klockan spelades upp på en av skärmarna på Times Square. Det är ju skärmar som är stora som hela höghusen och plötsligt stod jag där. Det var ännu en pojkdröm som gick i uppfyllelse att få vara på en display på Times Square.

Bilder av ensemblen kommer också att projiceras på Empire State Building under veckan och på torsdag gästar Jöback USA:s mest sedda morgonprogram ”The Today show” på NBC.

Publisert: