Valter Skarsgård: Vissa scener var fruktansvärt att spela in

Dokumentärfilmsveteranen Stefan Jarl, 76, har gjort en spelfilm om Sverige efter en statskupp.
Valter Skarsgård, 22, spelar en av militärerna som sprider skräck på landsbygden.
– Det kan vara kul att spela folk som är obehagliga till en viss gräns. Men vissa scener var fruktansvärt att spela in, säger han.

”Innan vintern kommer”, premiär på Göteborgs filmfestival om några veckor och över hela landet 23 februari, är kanske inte riktigt vad man förväntar sig från Stefan Jarl. Annars mest känd för omstridda dokumentärfilmer.

Nya filmen skildrar Sverige när det pågår en våldsam statskupp. Henrik Norlén och Eva Röse är föräldrarna i en lantbrukarfamilj som får besök av våldsamma militärer, spelade av Peter Andersson, Joel Spira och Valter Skarsgård.


Valter, du är så ung, hade du koll på vem Stefan Jarl var?

– Jo, lite grann, jag känner till Mods-trilogin. Jag är ju uppvuxen på Söder, med Bajen och ”Kenta” och ”Stoffe”.

”Kenta” Gustafsson (1948–2003) var med i tre Stefan Jarl-filmer och hans låt ”Just idag är jag stark” sjungs av Hammarbys fotbollssupportrar inför varje hemmatch.

– Grejen var att Stefan mejlade mig direkt, inte min agent, och först kopplade jag inte riktigt ihop namnet med vem han var. När jag frågade morsan och farsan, blev de upprörda att jag ens frågade. Pappa (Stellan Skarsgård, förstås) sa: Tacka ja, vad det än är!


Hur ser du på filmens handling?

– Som jag ser det, Stefan är engagerad i flyktingfrågan, så tror jag han genom en fiktiv berättelse om en militärkupp i Sverige, vill ge folk lite perspektiv på hur det skulle kunna vara för oss.


Du och de andra militärerna begår övergrepp mot kvinnan i en familj. En hemsk scen, eller hur?

– Det var en krävande scen för alla inblandade. Det är ibland lätt att spela obehaglig, att göra något som är så långt från hur man själv är. Men den här scenen var bland det jobbigaste jag har gjort. Som tur är så är Eva både stenhård och proffsig.


Och nu gör du som de andra Skarsgårdarna, är på väg utomlands, eller hur?

– Precis. Jag är med i ”Lords of chaos” med Jonas Åkerlund som regissör. Nästa vecka åker jag till Sundance-festivalen i USA där filmen har premiär. Men sedan vet jag inte, det är inget annat klart.

Publisert:

LÄS VIDARE