”Kissie” Alexandra Nilsson

Kissie har dömts för smygreklam

Gör hon det igen kommer det att kosta henne 100 000 kronor

Av: 

Leo Pettersson

NÖJE

Bloggerskan Alexandra ”Kissie” Nilsson har gjort smygreklam för mobilåtervinning.

Det har Patent- och marknadsdomstolen gjort klart i en dom som kom på onsdagen.

Detta har lett till ett förbud och ett åläggande med hot om vite, rapporterar DN.

Det var i september 2016 som bloggstjärnan anmäldes av konsumentombudsmannen för att ha gjort smygreklam för mobilåtervinning. Det handlade om att Alexandra ”Kissie” Nilsson, 26, gjort reklaminlägg i sin blogg och på sitt Instagramkonto utan att det var tillräckligt tydligt att det handlade om marknadsföring.

Patent- och marknadsdomstolen har tittat närmare på de tre inlägg som det handlar om och på onsdagen kom deras dom. I två av dem har hon inte varit tillräckligt tydlig med att det handlar om reklam, enligt domen.

Detta leder till att hon nu får ett förbud och ett åläggande med vite.

Skulle ”Kissie” göra om samma misstag, alltså att marknadsföra produkter utan att tydligt markera att det rör sig om reklam och därigenom överträda domstolens åläggande, döms hon till att böta 100 000 kronor.

”Ifrågasätter om jag är lämpad”

Bloggerskan har det senaste året mött flera motgångar. Utöver dagens dom beslutade Skatteverket förra året att 26-åringen skulle betala 160 000 kronor i skatteböter. Beslutet grundade sig på att ”Kissie” inte redovisat förmåner och intäkter, som till exempel skönhetsprodukter som företag skickat till bloggaren, och som hon sedan gjort reklam för.

I ett blogginlägg skrev hon då att hon funderat på att lämna blogglivet.

”Jag ifrågasätter om jag faktiskt är lämpad för denna värld. Jag tvivlar inte på att jag var det för några år sedan, men nu vet jag inte om det fortfarande är så”, skrev hon bland annat.

Första influencern som döms för inlägg

Enligt DN är detta första gången som en influencer i Sverige döms i domstol för ett inlägg som har gjorts i sociala meder. Tidningen skriver också att domen förväntas överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt eftersom något liknande fall inte har prövats tidigare.

Nöjesbladet söker Alexandra ”Kissie” Nilsson.

ANNONS

Idag är det Mumindagen! Fira det med muggen Fiske - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det för storbloggarna

ÄMNEN I ARTIKELN

”Kissie” Alexandra Nilsson