BlackJack är vad man behöver nu

BlackJack har en hel del att leva upp till.

Numera tillhör de våra mest pålitliga leverantörer av genomarbetad dansmusik.

Nya albumet "En gång till" (Frituna) är som en sista fläkt av sommaren.

Det gungar och kränger, sjunger och svänger om de 14 nya sångerna på BlackJacks fjärde album, bandets första sen fyraplushyllade "Du & jag & kärleken" (Frituna) för tre år sen.

Sångaren Tony Ljungström är bandets främsta tillgång, hans röst sätter omedelbart prägel på BlackJacks musik, som rör sig i ett dansant, något modernare, landskap. De tillhör en grupp orkestrar som spelar lite tuffare utan att vara moderna, men ändå tillräckligt för att inte kallas mogna. Tänk Thor Görans, innan de mognade till sig, och Sannex, vi landar där nånstans.

Tempot är högt från start. Öppningsspåret har vi redan hört på singel, Lasse Holms och Gert Lengstrands "Nu är det lördag" är en låt i samma stil som BlackJacks största hit "Inget kan stoppa oss nu". Titelspåret är skrivet av Karin Klingenstjärna och Anna-Lena Högdahl, som var med och skrev "Anropar försvunnen" i melodifestivalen 2000. "En gång till" finns också i en inspelning med Zlips på albumet "Tillsammans igen" (Musikverkstan). Den är minst lika bra med BlackJack.

Det höga tempot och det goda humöret gör att den här skivan känns som en sista fläkt av sommaren. Årstiden finns också med i flera sångtexter. Schlagerkungen Stephan Berg har skrivit "Sommarnatt", en riktig melodifestivalrefräng och ett tag påtänkt som BlackJacks bidrag till tävlingen.

Jag måste få nämna Ulf Georgssons "Ingen är så vacker som du", Janett Jensens och Stephan Dalors "Den man som du behöver", med en annorlunda manskör, Stefan Cervins och Marcus Pålssons befriande lyckliga och chosefria "Där kommer hon" och Ulf Lindebergs klockrena avslutningsnummer "Ge mig en chans". Flera av sångerna har sprittande blåsarrangemang som ytterligare förhöjer känslan.

Här finns också en handfull habila tolkningar av äldre hits, som toppnumret "Save me" och "I saw Linda yesterday".

Mest omtalad blir förmodligen suggestiva popballaden "Minnen", skriven av Per Gessle, Niklas Strömstedt och Meja. Tony Ljungström sjunger briljant och arrangemanget är påkostat, syntljudet är lite Roxette-influerat, och körerna håller gospelklass. En melodi som sticker ut.

BlackJack är precis vad man behöver nu i svinoktober. Skivan skänker tröst och livsglädje.

Plusguiden

Michael Nystås (noje@aftonbladet.se)