Kay Pollak

”Så som i himmelen” blir musikal

Av: 

Stina Dahlgren

Mathilde Albinsson

NÖJE

Älskade filmen ”Så som i himmelen” flyttar ut till teaterscenen.

Den 13 september har musikalen premiär på Oscarsteatern i Stockholm.

– Vi ska göra en svensk Puccini. Både smärta och kärlek, säger manusförfattaren Kay Pollak till Dagens Nyheter.

När filmen “Så som i himmelen” kom 2004 gjorde den stor succé och blev bland annat nominerad för “Bästa utländska film” på Oscarsgalan.

Nu blir filmen musikal skriver Dagens Nyheter. Den kommer att spelas på Oscarsteatern i Stockholm och har premiär den 13 september 2018.

– När jag såg filmen första gången var jag helt tagen. Kunde inte släppa den. Just den här berättelsen om hur en världsman åker tillbaka till hembygden och möter flickan i byn. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det nu. Så för ungefär tio år sedan fick jag idén att göra det till musikal, säger producenten Vicky von der Lancken.

”Burleska och bondska danser”

Musikalen kommer innehålla såväl ballader som fartigare inslag. ”Gabriellas sång” är dock en grundreferens.

– De olika karaktärerna ska utnyttjas ännu mer. Arne (porträtterad av Lennart Jähkel i filmen) kommer garanterat ha en egen låt till exempel, den blir nog rolig, säger Johan von der Lancken, också producent.

– Vi ska göra en svensk Puccini. Både smärta och kärlek, säger Kay Pollak, som står för manuset tillsammans med Carin Pollak, och fortsätter:

– Det blir vad vi kallar burleska och bondska danser. Det är inga stjärnor från Manhattan som ska dansa, utan några bönder från en by. De måste göras roliga och få sitt eget språk.

Rollistan inte klar än

Filmen ”Så som i himmelen” blev folkkär och hyllad, med skådespelarna Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Varken Lancken eller Pollak känner dock av någon press att leva upp till förväntningarna.

– Jag tänker inte så, och skulle inte kunna göra det. Musikalversionen är sitt eget universum. Och även om många har Michael Nyqvist framför sig så kommer de att gå in i den nya skådespelarens rolltolkning i samma stund som han börjar, säger Pollak till tidningen.

Rollistan är ännu inte fastslagen. Efter spelperioden i Stockholm planerar upphovsmännen att ta musikalen till andra platser i Sverige.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Kay Pollak

ÄMNEN I ARTIKELN

Kay Pollak

Michael Nyqvist