Oscar Zia: ”De vill ha mig för att jag är känd”

Skriver musik om misslyckade dejterna

avBenjamin Andrée

NÖJE

Oscar Zia har varit vilsen både i jobb och relationer.

Nu tar karriären en ny vändning – med musik om relationerna.

– Jag har blivit rätt bra på att se igenom vad killen är ute efter och inte falla för någon som bara vill vara med mig för att jag är känd, säger han.

Efter andraplaceringen med låten ”Human” i Melodifestivalen 2016 hamnade Oscar Zia, 21, i en kris och hade svårt att följa upp succén.

– Jag hamnade i någon slags förvirring och under de här två åren har jag varit överallt och ingenstans. Jag skrev musik men hittade inte de där sista pusselbitarna, när det gäller mig som person i kärlek och i relationer.

Nya låten ”Kyss mig i slo-mo” är en duett med svenske RnB-sångaren Lesley Tay och följer upp singeln ”Det går aldrig” som släpptes i februari och tog avstamp i Oscars nya sound på svenska.

– Det är lättare att vara personlig på svenska och jag har alltid känt att jag vill vara så personlig som möjligt i mina låtar. Att sjunga på svenska är mycket ärligare och rakare. Det känns bara helt rätt.

– ”Kyss Mig i Slo-mo” handlar om när man kommit överens med en person om att bara ses på nätterna, men känslorna kommer smygandes och det är dags att satsa lite. Det kanske bara är kul en natt. Men då har vi i alla fall testat.

1 av 2 | Foto: Karin Törnblom / AFTONBLADET / 85165
Oscar Zia.

Vi har inget förhållande på något sätt

I musikvideon till låten syns han kyssa en man i just slow motion.

– Låten heter ju ”Kyss mig i slo-mo” så det var det mest naturliga jag kunde göra. Jag har valt ut honom och känner honom, men vi har inget förhållande på något sätt.

Oscar kom ut som gay i samband med att ”Human” släpptes och blev snabbt en förebild för många unga killar och tjejer i samma situation.

– Jag har varit väldigt obekväm med att ta på mig den jackan och alltid tyckt att man inte ska behöva komma ut. Men så länge det behövs för att slå hål på fördomar så måste man det. Jag gjorde det för att acceptera mig själv och för att ge låten den innebörden den hade för mig. I den vevan var det många som hörde av sig och det är det än idag. Jag är väldigt glad att ha fått det förtroendet .

Men att hitta kärleken är inte lätt, och att vara en firad popstjärna är inte alltid en fördel.

– Jag kan uppleva att det finns killar som inte vågar ta steget och höra av sig för att jag är den jag är, så jag får ofta vara lite drivande. Det är det svåra tycker jag. Jag är en ganska känslosam människa och är trött på människor som vill ha min uppmärksamhet men sen inte vill ta det hela vägen.

– Jag har blivit rätt bra på att se igenom vad killen är ute efter och inte falla för någon som bara vill vara med mig för att jag är känd.

Här är de mest streamade låtarna på Spotify 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM

Oscar Zia