Ukraina vann Eurovision song contest: ”Vill ge fred och kärlek till alla”

Av: Andreas Hansson, Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nervrysaren efter veckans politiska skandal

Det blev Ukraina som kammade hem segern.

Efter en resultatrysare hamnar Frans Jeppsson Wall på femte plats .

– Jag vet att ni sjöng om fred och kärlek i mellanakten. Och jag vill verkligen ge fred och kärlek till alla, sa hon från scenen efter segern.

Segervrål.
Segervrål.

Blågul seger – till Ukraina.

Och resultatshowen blev en rysare.

Ukrainas Susana ”Jamala” Jamaladinova , 32, blev både jurygruppernas och folkets tvåa och kammade hem segern i Eurovision song contest 2016 med 534 poäng. Tvåa blev Australien med 511 och trea Ryssland med 491 poäng, båda var storfavoriter under veckan, men Ukraina seglade om och vann.

– Jag vet att ni sjöng om fred och kärlek i mellanakten. Och jag vill verkligen ge fred och kärlek till alla, sa Jamala från scenen.

Politisk skandal kring låten

Hon tog sig till finalseger med bidraget ”1944”, som ansetts vara tävlingens mest politiska bidrag. Låten tar avstamp i massdeporteringen av en kvarts miljon tatarer från Krim under andra världskriget, men riktar också ett starkt politiskt budskap kring landets situation i dag.

Under veckan reagerade flera i sociala medier på att låten skulle handla om situationen mellan Ukraina och Ryssland, sedan Ryssland tog kontroll över Krimhalvön för två år sedan.

Men Jamala förnekade att låten skulle ha ett politiskt budskap om situationen som pågår på Krimhalvön just nu, och fortsatte hävda att det är hennes familjehistoria.

– Det handlar om min gammelmormor, det här framträdandet ikväll var helt dedikerat till henne och till alla tatarer och ukrainare i mitt liv. Det var för mitt land, säger hon.

”Gör väldigt ont”

Jamala har tidigare berättat om familjehistorien.

– Min gammelmormor tvingades lämna sitt land i tåg där de varken fick mat eller vatten. Jag sjunger den här låten för att min familjehistoria. Jag måste sjunga den igen och igen, för det gör fortfarande väldigt ont, säger hon till BBC.

Ryska politiker och Krims myndigheter reagerade på låtens innehåll när det blev klart att den skulle tävla och menade att det spred en falsk bild av historien. EBU har i sin tur godkänt låten och sagt att den inte bryter mot några tävlingsregler, som säger att låtar inte ska ha politiska budskap.

Sken på presskonferensen

På presskonferensen vid 01.30 på lördagsnatten sken Jamala med segerpokalen i hand och poserade för pressfotograferna.

Hur glad är du nu?

– Jag har inte det ordet på engelska.

Låten handlar om din mormor, vad skulle du vilja säga till henne?

– Jag skulle föredra om allt hon blev utsatt för inte hade hänt och att den här låten inte skulle existera.

Vad kände du när du fick resultatet?

– Att du verkligen kan beröra när du sjunger om sanningen.

Vad kände du innan du gick ut på scenen?

– Det var så varmt, det har varit en så underbar show i kväll, tack Stockholm för det.

Ukraina har rankats som land 44 av 49 vad gäller trygghet för hbtq-personer. Kommer hbtq-personer kunna känna sig trygga i finalen nästa år?

– Självklart. Självklart.

När EBU:s högsta chef Jon Ola Sand tryckte han särskilt på säkerheten.

– Det vore fantastiskt om alla som vill resa till finalen i maj nästa år kan göra det säkert och tryggt och jag är säker på att ni kommer kunna leva upp till det, sa han.

Jobbar på en ny skiva

2009 slog hon igenom stort i talangtävlingen "New Wave – 2009" I Jūrmala.

– Eurovision song contest är en svårare tävling att genomföra, hhär tävlar man med bara en låt i flera olika stadier. Man måste tänka på vilket budskap man vill sända till alla som tittar och lyssnar.

Nu arbetar hon på nytt musikmaterial.

– Ja, jag kommer att jobba på ett nytt album. Jag tror att det kommer ganska snart. Senast i dag skrev jag en ny sång: "We are together, we are together, we are together" sjuner hon sedan och klappar händerna.

– Det är inspirerat av ESC-sloganen: ”Come together”.

Ukraina vann 2004

Ukraina vann tävlingen 2004 med Ruslanas låt Wild dance och höll finalen i Kiev 2005.

Och Christer Björkman, den svenska schlagergeneralen som gjort sig ett namn i tävlingen kan tänka sig att jobba med tävlingen även nästa år.

– Ja, verkligen. Om de ringer och säger att de vill ha hjälp så gör jag nog gärna det.

Kommer du ringa?

– Nej men ringer de kommer jag ta det under övervägande.

Ministern på plats i arenan

Ukrainas kulturminister Vyacheslav Kyrylenko fanns på plats under finalen i Globen. Innan direktsändningen sa han:

– Jag hoppas att vi kan få en fin vinst för vårt land. Bidraget är väldigt viktigt för oss eftersom vår sångare representerar krim-tatarerna som har problem med att få bo där de bor. För oss är det redan en vinnarlåt.

Vad tycker du om Frans?

– Jag hörde delar av låten och det lät professionellt och bra. Jag tycker att svenskarna ska supporta Ukraina nu och så stöttar vi er nästa gång.

Publicerad: