Ny Anita Ekberg-bok rör upp känslorna

NÖJE

”Respektlös och omodern benämning”

1 av 3
Saknad Snart släpps boken ”Den sista divan” om Anita Ekberg men redan innan publiceringen har den rört upp känslor inom familjen. Foto

Om bara några dagar kommer ”Den sista divan – boken om Anita Ekberg” ut.

Men redan innan publiceringen rör den upp känslor i familjen.

– Det berör oss så illa hela historien. Det berör oss väldigt illa, säger brorsdottern Christina Ekberg.

Hela Anita Ekbergs liv tas upp i den kommande boken ”Den sista divan”. I den avhandlas stjärnans kärleksliv, relationen till familjen och sjukdomen som tog hennes liv.

Bakom boken står journalisten Christel Persson och Anitas vän Lars Hector.

För drygt ett år sedan satte arbetet igång. Då kontaktades bland annat Anitas familj som tillfrågades att medverka. Något de avböjde, enligt Lars Hector.

– De ville inte medverka men det var inte avgörande för boken. Deras relation är inte vad boken handlar om. Familjen är inte intressant i sammanhanget, säger han.

”Inte tillfrågade”

Men när Nöjesbladet frågar Christina Ekberg, dotter till Anitas favoritbror Jan-Åke Ekberg, varför de tackat nej, ger hon en annan historia.

– Min familj är inte tillfrågade. Anita kallade oss alltid ”sina lilla familj”. Lars har uttalat sig om att vi blivit tillfrågade om innehållet men det har vi inte. Är det någon som skulle tillfrågats är det väl den lilla familjen, säger hon.

Enligt henne är bokens syfte att dra in pengar genom att utnyttja Anita Ekberg. Men Lars förklarar att han och Anita flera gånger pratat om att skriva en biografi.

– Det var för stort för mig då, men nu efter hennes bortgång kändes det som att jag ville fullfölja den idén, säger Lars Hector.

Han känner dessutom att han är skyldig filmhistorien att lägga korten på bordet.

”Berör mig så illa”

Utifrån hur boken beskrivits tycker Christina att det redan känns konstigt.

– Hon kallas för arbetarflicka. Det tycker jag är både en fördomsfull, respektlös och omodern benämning. Det räcker med att beskriva vad familjen gjorde, utan värdeladdade ord. Skulle inte de kunna ta sig fram? Denna bok känns så konstig, säger hon.

Hela historien känns ”romantiserande” tycker Christina och hon beskriver publiceringen som ”jättejobbig”.

– Hela historien och tillblivelsen av boken, med minnesgudstjänst utan att närmsta familjen tillfrågas berör oss väldigt illa. Jag önskar att Anita någon gång ska få vila i frid och i fred från kommersiellt användande, säger hon.

Enligt Christina kommer det anordnas en minnesgudstjänst i samband med boksläppet.

Skådespelaren Anita Ekberg dog den 11 januari 2015 efter en tids sjukdom. Hon blev 83 år.

ARTIKELN HANDLAR OM