Morddömde Adnan Syed får ny rättegång

NÖJE

Miljoner har följt hans fall i podden ”Serial”

1 av 2 | Foto: Fick livstid - mot sitt nekande Adnan Syed, då 19, dömdes år 2000 till livstids fängelse för mord på exflickvännen Hae Min Lee.

Adnan Syed har suttit fänglad i 16 år för mordet på sin exflickvän.

Hans fall har blivit uppmärksammat världen över i podden ”Serial”, där man har granskat bevisningen mot honom.

Nu får han en ny rättegång, skriver hans advokat Justin Brown på Twitter.

År 2000 dömdes Adnan Syed till livstids fängelse för mordet på Hae Min Lee, hans före detta flickvän som gick på samma skola, Woodlawn High School.

Året innan hittades Lee strypt och nedgrävd i en park i deras hemstad Baltimore. Kort innan hade hon träffat en ny pojkvän, och enligt åklagaren var svartsjuka motivet till mordet.

Domen bygger från vittnesmål från en vän till Syed. Dock kunde ingen teknisk bevisning koppla honom till mordplatsen, vilket har gjort att vissa har beskrivit domen som tunn.

Flera miljoner har lyssnat på podden

2014 började fallet granskas i den banbrytande podden ”Serial”, gjord av den amerikanska radioproducenten Sarah Koenigs. I podden, som följdes av flera miljoner lyssnare, vände och vred man på bevisningen mot Adnan Syed, vilket fick många att ifrågasätta om han verkligen var skyldig till mordet.

Syeds advokat Justin Brown har kämpat för att Adnan Syed ska få en ny rättegång. I dag beslutade en domare att han får det.

”Vi vann en ny rättegång för Adnan Syed!!! #FreeAdnan”, skriver Justin Brown på Twitter.

”Det är inte bara en vinst för oss”

Domaren Martin Welch ansåg att Adnan Syed förtjänar en ny rättegång eftersom hans före detta advokat misslyckades med att förhöra en mobilmastexpert tillräckligt noga under rättegången, enligt Baltimore Sun.

Adnan Syeds bror Yusuf säger till tidningen att han och familjen är ”väldigt glada” över beslutet.

– Det är inte bara en vinst för oss, det är en vinst för många personer som har fastnat i systemet, för det har öppnat många människors ögon när det kommer till rättsväsendet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serial

Baltimore

USA