Black Ingvars dödshotas efter avhoppet från SD-festival

NÖJE

”Vissa är riktigt äckliga – man blir förvånad”

1 av 6

Black Ingvars hoppade av SD-festivalen i Sölvesborg.

Nu dödshotas medlemmarna i bandet.
– Vissa är riktigt äckliga. Man blir förvånad, säger Magnus Tengby, bandmedlem, till Göteborgsposten.

Artist efter artist har valt att hoppa av Sommarfestivalen Sölvesborg när det framgått att det är Sverigedemokraterna som arrangerar kalaset. På tisdagen var det Black Ingvars tur att lämna arrangemanget. Bandet, som tidigare har sagt att den politiska koppling till festivalen inte spelar någon roll, har nu ändrat åsikt.

– Vi älskar alltid att spela för våra fans men vi vill absolut inte bli en bricka i det politiska spelet för Sverigedemokraterna, säger sångaren i bandet Magnus Tengby till Göteborgs-Posten.

”Vissa är riktigt äckliga”

Men beslutet möttes inte enbart av uppmuntrande hejarrop. Magnus Tengby har mottagit flertalet hot både privat och på bandets offentliga Facebooksida. Kommentarer av typen ”Vilken patetisk bunt syltryggar ni är Black Ingvars! Vuxna män som viker sig för några aktivistiska rödingars kommentarer... mycket sorgligt!” och ”4 st skivor hamnde visst i soppåsen nu” fyllde snabbt upp kommentarsfältet på sidan.

– Det kom en del reaktioner när nyheten kom att vi skulle spela. Men nu när vi har tagit ställning är det ett helt annat tonläge. Det är anonyma hot och det är en markant skillnad på hotnivån. Vissa är riktigt äckliga. Det är dödshot och allt annat hemskt. Man blir förvånad, säger Magnus Tengby till Göteborgs-Posten.

Bara tre band kvar

Förutom Black Ingvars har även Jan Johansen, Black Jack och Ash R valt att avstå från att uppträda. Festivalen får i nuläget nöja sig med två band: det nationalistiska rockbandet Ultima Thule, Bedårande barn där Jimmie Åkesson själv ingår, och det lokala Sölvesborgsbandet Runes Trajsko.

ARTIKELN HANDLAR OM