Han stålsätter sig för att bli utbuad

avTorbjörn Ek

Ryska superstjärnan tävlar för Ryssland i Eurovision song contest

1 av 4 | Foto: THOMAS HANSES / EBU
Sergey Lazarev.

Han tävlar för Ryssland i Eurovision song contest.

Nu stålsätter sig Sergey Lazarev, 33, för att bli utbuad av publiken.

– Jag är inställd på att det kan hända igen för mig i år, jag är förberedd, säger han.

Sergey Lazarev är stor förhandsfavorit i årets Eurovision song contest.

Ändå förbereder han sig på att bli utbuad av publiken i arenan.

– Jag är inställd på att det kan hända igen för mig i år, att bli utbuad, men eftersom jag vet att det kan hända så är jag förberedd, säger han.

Eurovisions gaytäta publik har de senaste åren buat ut de ryska artisterna i tävlingen i protest mot Rysslands hårdnande attityd mot homosexuella och landets antihomolagar, som förbjuder vad som kallas ”homosexuell propaganda”.

”Orättvist”

– Jag tycker att det är lite orättvist mot oss som artister, för vi är här för musiken, vi är här med positiva budskap, vi gör vårt bästa för att representera vårt land men vi gör det med musik och snälla rösta om ni gillar låten och artisten, säger Sergey Lazarev.

I Ryssland är Sergey Lazarev en superstjärna med flera bästsäljande album i ryggen. Han har också flera gånger framträtt på Pride-events runt om i världen och hoppas på att en rysk Eurovision-seger ska gynna HBT-rörelsen i sitt hemland.

Kan hjälpa HBT-rörelsen i Ryssland

– Jag tror att om vi vinner och Eurovision kommer till Ryssland så kommer det vara ett bra stöd för gaycommunityn. Det kommer hjälpa till att få igång samtal om rättigheter och andra frågor som rör gaycommunityn, säger han.

En genomgång av spelbolagens odds visar att Sergey Lazarevs låt ”You are the only one” under lång tid har haft lägst odds att ta hem segern i Eurovision.

– Jag har förstått att fansen älskar låten, men är rädda för att Ryssland ska vinna. Men först och främst är det en låttävling, det handlar inte om att rösta på vilken plats man vill åka till, säger han.