”Bert fick mig att fly Sverige”

Av: Kristin McMillen

Publicerad:
Uppdaterad:

Andres Lokko om Karlsson: Han står för högerextrema åsikter

1 av 3 | Foto: PER GROTH
”BORDE BE OM URSÄKT” Musikkritikern Andres Lokko tycker att Bert Karlsson borde be om ursäkt offentligt för att han var med i Ny Demokrati. ”Utan honom skulle vi inte ha Sverigedemokraterna i dag”, säger Lokko om Bert.

Hur kan en främlingsfientlig farbror bli folkkär? Det frågar sig journalisten Andres Lokko, i dagens ”Sommar i P1”.

– Jag blir så arg på honom varje dag när jag ser honom, hur han har blivit omfamnad som en mysig gubbe, säger Andres Lokko till Nöjesbladet.

– Oförskämt, tycker Bert Karlsson.

Musikskribenten Andres Lokko, 43, flyttade till London 2006. I dagens ”Sommar i P1” avslöjar han den egentliga orsaken bakom landsflykten – Bert Karlsson, 65.

– Att en person som har legitimerat främlingsfientlighet med ett sådant eftertryck som han gjorde för bara 15–20 år sedan, blivit en folkkär farbror som gör program om skolmat på tv. Det är en tillräcklig orsak att flytta till ett annat land, säger Andres Lokko till Nöjesbladet.

Han menar att Bert Karlsson är orsaken till rasismens framfart i Sverige.

– Utan honom skulle vi inte ha Sverigedemokraterna i dag.

”Blev kallade rasister”

Andres Lokko tycker att Bert Karlsson borde gå ut med en offentlig ursäkt för sitt förflutna som ledare för Ny Demokrati. Men skivbolagsbossen håller inte med.

– Jag har inget att be om ursäkt för. Vi försökte förbättra flyktingpolitiken och blev kallades rasister, säger han.

Bert Karlsson tycker att Andres Lokko både är oförskämd och har fel.

– Han hyllar ju Stalin som ett föredöme. Är det någon som borde be om ursäkt är det ju Andres Lokko, säger han och fortsätter:

– Om han tog reda på verkligheten, den här Lokko, så skulle han rösta på Sverigedemokraterna. Jag vet att det är många invandrare som gör det, säger Bert Karlsson, som uppger att han inte är rasist och inte kommer att rösta alls i årets val.

”Djävulskt obehagligt”

– Bert är min nemesis på alla sätt och vis. Det är fortfarande en man som står för sina högerextremistiska åsikter som ingen längre talar om. Det tycker jag är djävulskt obehagligt, säger Andres Lokko.

Publicerad: