Prinsessan Madeleine

Säpo: Det finns en hotbild

Av: 

Erika Rydberg

NÖJE

En specialgrupp har kartlagt hotbilden mot kungafamiljeninför bröllopsfirandet på lördag.

– Det finns en hotbild, men hur den ser ut behåller vi för oss själva, säger Anders Thornberg, avdelningschef på Säpo.

I mer än ett år har den enorma polisinsatsen inför bröllopsfirandet i centrala Stockholm förberetts. Mer än tvåtusen poliser ska bevaka firandet under Stockholmspolisens största insats någonsin. Säpo bevakar kungafamiljen och kommer utöver det att placera ut civila vakter i folkhaven på stan.

– Det finns en hotbild mot hela arrangemanget. Vi har en hotbildsenhet som bedömer arrangemanget och utgår från terrorism, extremism och onormal fixering. Det finns personer med en skev verklighetsbild som tycker att de känner kungafamiljen, men dem har vi en god uppfattning om, säger Anders Thornberg, avdelningschef på Säpo.

Livvakter från utlandet

En specialgrupp inom Säpo bestående av informatörer, statsvetare och psykologer har kartlagt hur hotbilden ser ut. Även livvakter från utlandet kommer att finnas med som skydd för bröllopets gäster från världens kungahus.

Säpo vill inte gå in på exakt hur hotbilden ser ut.

– Då skulle vi förstöra vårt eget arbete och underlätta för den som har onda avsikter, säger Anders Thornberg.

Tumult längs kortegevägen

Polisen fokuserar på det enorma besökarantal som väntas till centrala Stockholm. Det kan bli tumult längs kortegevägen och trängseln blir för svår. Kungsgatan har nämnt som en av skådeplatserna där det finns få utrymningsvägar - man kommer bland annat inte att kunna ta sig ner via trapporna. Där tillåts bara åskådare som vill gå upp från gatan. Bostäder, kontor och besökare i innerstan påverkas.

Har staket

– Det blir i princip stopp under lördagen. Sjukvårds- och räddningspersonal ska kunna ta sig fram. Märker vi att det börjar bli för trångt så stoppar vi flödet av besökare. Är det någon besökare som vill ha uppmärksamhet och springa naken framför brudparet ska man inte ha någon chans. Vi har staket längs hela kortegevägen, säger Lena von Sydow, biträdande kommenderingschef.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop