Hellenius kapad på Facebook

NÖJE

Kändisar lurade av bedragare på nätet

Foto: Den falska Facebook-profilen.

I åratal trodde kändisarna att de var kompis med David Hellenius, 36, på Facebook.

De mejlade med TV4-programledaren och gav honom tillgång till sina privata bilder.

Men sidan var falsk.

– Det känns läskigt och skitkonstigt, säger han.

Foto: ”Känns inte helt normal” David Hellenius tycker att det är obehagligt att någon skapt ett konto i hans namn. Jag vill att den här skiten stängs ner omedelbart”, säger han.

I måndags fick David Hellenius ett argt mejl. Avsändaren hade sett en på Hellenius Facebooksida – att han hade använt ordet ”bögjävel”.

– Han var upprörd och ville ha en förklaring. Jag fattade ingenting, jag har aldrig haft någon sida på Facebook, berättar han.

Över 700 vänner

Det visade sig snart att David Hellenius hade blivit utsatt för en identitetsstöld. Sedan flera år tillbaka har någon utgett sig för att vara den populäre TV4-programledaren och samlat på sig över 700 vänner. Flera av ”Hellenius” vänner är kända namn, som komikern Babben Larsson, 54, och Idol-vinnaren Erik Grönwall, 23.

– Den verkar ha legat uppe ganska länge, man samlar ju inte på sig sjuhundra vänner hur snabbt som helst. Det jobbigaste är om han har skrivit konstiga grejer till folk i branschen. Man undrar ju hur de har reagerat, säger David Hellenius.

Vad tänker du vidta för åtgärder?

– Först och främst vill jag att den här skiten stängs ner omedelbart. Om jag vidtar rättsliga åtgärder beror lite på vad det är för människa som ligger bakom det. Han känns ju inte helt normal.

Svårt att stoppa

TV4 jobbar nu för att stänga den falska Facebook-sidan. Men det kan bli svårt.

– Vi har inte förmågan att stänga ner dem. Med svenska operatörer är det enkelt, 99 procent plockar ner sina sidor om vi påpekar att de har brottsligt innehåll. Men om de ligger på amerikanska domäner är det svårare, säger Anders Ahlqvist vid Rikspolisstyrelsens it-brottssektion.

Vad har du för råd till de som drabbas?

– Bäst är att kontakta de ansvariga för Facebook genom att gå in på deras ”Abuse”-sektion.

Babben Larsson har inte märkt något ovanligt med den fejkade ”David Hellenius”.

– Nej. Men jag har själv erfarenhet av folk som startat sidor i mitt namn. Jag brukar rapportera dem så försvinner de efter ett tag.