”Jag ville ta mitt liv”

Av: Susanne Nylén

Publicerad:
Uppdaterad:

Mary J Blige berättar om drogerna, hatet – och kärleken till sig själv

1 av 5

LONDON. När Britney Spears och Amy Winehouse faller fritt ner i missbruk finns det en som varit vid avgrunden och vänt.

Mary J Blige.

– Jag hatade mig själv och ville ta mitt liv, säger hon.

I bland händer det.

De där tillfällena när en stor stjärna faktiskt delar med sig av sitt liv. På riktigt.

För Mary J Blige är det ingen vacker historia. Hon har tagit sig ur missbruk, gjort upp med sitt förflutna och tagit itu med sina problem.

Hon var där Amy Winehouse och Britney Spears är nu. Fast utan paparazzi i hälarna.

– Ett råd: Jag tror att man måste lära sig att älska andra och sig själv. Ingen lärde mig det, säger Mary J Blige och kryper upp i hörnet av den stora soffan i Londonsviten. Klädd i grå polotröja och grå Uggs pimpade med ädelstenar.

Och med en gigantisk vigselring på fingret.

Svår uppväxt

Åtta succéalbum senare sitter hon här. Alla albumen beskriver olika faser i hennes liv. Den senaste, ”Growing Pains”, är inget undantag.

– Det är exakt så jag lever. Du skulle bara veta!

När Mary J Blige, 36, slog igenom för 15 år sedan la hon den fattiga och komplicerade uppväxten i New York bakom sig – och vände sig till droger och alkohol.

Maken räddade henne

Det gick så långt att hon ville ta sitt liv.

– Det är ett svårt piller att svälja men jag ville det. Att välja livet är mer smärtsamt än döden för man måste titta på sig själv i spegeln och se personen som man har försökt fly från under hela sitt liv.

Hur tog du dig ur missbruket?

– Jag hade inget val. Jag nådde botten och jag bad till Gud om hjälp.

Mary J Blige menar att Han skickade den bästa – maken Kendu Isaac.

– Han fick mig att ifrågasätta varför jag hatar mig själv så mycket och var så destruktiv. Under inspelningen av ”No more drama” insåg jag att det fanns människor runt mig som förstörde mitt liv och att jag var tvungen att bryta mig loss.

Snortade kokain

Varför hatade du dig själv?

– För att jag aldrig har varit omgiven av en enda kvinna som älskar sig själv. Min mamma, alla kvinnor under min uppväxt, blev misshandlade. Jag lärde mig acceptera att det var så.

Hur gjorde du upp med dina vänner?

– Det var inte svårt. De stack själva när jag inte ville supa med dem längre. Hemma hos mig var det alltid fest och jag bjöd på allt. Jag drack gin tills jag stupade och snortade så mycket kokain att jag kunde vara vaken i dagar.

Drogfri sju år

Nu är det sju år sedan hon tog sig ur missbruket med hjälp av en stark vilja i stället för rehab eller terapi.

– Allt jag visste var att jag inte ville dö. Alkohol var svårast att vänja sig av med. Under fem år kunde jag inte ens vara i närheten av alkohol utan att börja skaka. Nu kan jag skåla och ta en sipp.

Publicerad: