”Jag blir arg – och vill ge igen”

NÖJE

Hoten skrämmer inte Anders Lundin

Foto: Anders Lundin gör i kväll säsongens sista ”Allsång på Skansen”.

Först kom ett brev på posten.

Det följdes av fler – och konkreta hot.

Efter succén i ”Allsång på Skansen” tvingas Anders Lundin leva under skyddad identitet.

– Jag blir arg och vill ge igen, säger programledaren.

Han vägrar bli avskräckt och sluta med sitt sommarjobb.

Men Anders Lundin lever under hot så allvarliga att polisen är inkopplad: Både hans och familjens personuppgifter är numer hemliga.

– Att någon ska provoceras så mycket av ett program där man går upp och sjunger lite. Jag förstår inte hur det kan vara upprörande. Den personen måste ju ha problem och mår inte bra, säger han.

Förra sommarens bombhot på Skansen var riktat mot programledaren och säkerheten höjdes inför sommarens ”Allsång på Skansen”.

– När folk skriver anonyma brev tycker jag det är otroligt pajigt och jag blir mest arg. Men folk som skriver sånt där skriver ju fler saker och rätt som det är har man ett hum om vem det är. Då blir man väldigt sugen på att åka dit och prata allvar med dem och ge igen. Men det är ju den första reaktionen. Sedan dämpar man sig.

Känner sig inte hotad

Många vågar inte gå till polisen av rädsla av att hoten ska eskalera. Hur resonerar du?

– Det är inte mitt beslut. När det kommer hot går de vidare till SVT:s säkerhetsavdelning som tar alla beslut. De eller polisen måste få göra det de finner är bäst. Jag känner mig inte hotad.

Vad har du för känslor inför sista programmet?

– Det har varit ett väldigt roligt år. Förra programmet var så kul så jag är på väldigt gott humör. Vi sätter ribban ganska högt.

Du har redan sagt att du vill stanna en sommar till. Det är inte dags att gå vidare?

– Det är klart att man behöver nya utmaningar i bland. Men det fick jag i fjol genom att få göra ”Världens barn”-galan och jag ska få göra den i år igen. Livet består inte bara av ”Allsång på Skansen”. Det finns utmaningar på annat håll att söka.

Har papparollen förändrat dig något som programledare?

– Jag daddar mer med publiken. Nä, men det är klart det påverkar mig väldigt mycket men oklart hur. Han är väldigt bra som avlastning. Även om jag skulle vilja kan jag inte lägga ner lika mycket tid på jobb.

Den ständiga frågan är ju om ni väntar barn igen. Hur är det nu?

– Vi väntar barn hela tiden. Det har vi gjort de senaste fem åren. Ibland kommer det barn på riktigt också. Det är den längsta graviditeten någonsin.

”Har inte sagt något”

Men har Kerstin en bulle i ugnen nu?

– (skratt) Jag är inte uppdaterad men min fru har inte sagt något. Hon berättar aldrig något för mig. Det kom som en överraskning förra gången, säger han och skrattar ännu mer.

Du blev pappa först närmare 50-strecket. Känns det som lite sent i livet?

– Jag tycker det var lite sent. Men jag hade så roligt och hade inte hittat mamman och visste inte hur man gjorde. Men planen är helt klart att skaffa fler barn.

Har du någon åldersnoja?

– Jag räknar på fingrarna som alla andra men tycker jag fått till det rätt bra. Det är klart jag vill vara så ung som möjligt men det går inte att klaga på. Tänker man för mycket på det blir man fånge i siffran. Då börjar man kura ihop sig och intressera sig för fågelmat.

Apropå mat, förra året fick Anders Lundin åka in akut på sjukhus dygnet före sommarens sista program. En trång luftväg i strupen gjorde att han satte en lökbit i halsen när han åt en hamburgare och inte kunde andas.

Du håller dig undan från skräpmaten i år va?

– Det ska jag verkligen göra. Vad läskigt det var.

Har du opererat halsstrupen ännu?

– Nej, jag fick inte det utan det får bli nästa gång. Jag sätter ju i halsen lite nu och då ärligt talat. Har man den läggningen så har man. Jag råkar ut för grejer och det blir bra rubriker.

Kvällens ”Allsång på Skansen”

Artisterna

BAO Benny Anderssons orkester med Tommy Körberg & Helen Sjöholm

Divine

Charlott Strandberg, Sussie Eriksson och Gunilla Backman från musikalen ”Mamma Mia”

samt hemliga gäster...

Allsångerna

”Aj aj aj aj”

”Mamma Mia”

”Ska vi dansa schottis”

”Stock-holm i mitt hjärta”

”Tack för alla sånger”

Vädret

Mulet och på dagen regn. Klockan åtta uppehåll. 13 till 17 grader.