Så blir den nya Melodifestivalen

NÖJE

SVT ändrar tävlingen radikalt

Foto: Martin Stenmarck, Charlotte Perrelli och The Ark hamnade alla i bottenskiktet i Eurovision Song Contests resultatlista.

Fler dueller, internationell jury och fler personer på scen. SVT presenterar nu en plan för att utveckla Melodifestivalen – och kanske lyckas i Eurovision Song Contest.

– Jag tror att alla vill att Europa ska tycka om det, säger Christer Björkman, tävlingsproducent, till aftonbladet.se.

18.18.5.19.

Det är placeringarna för Sverige i Eurovision Song Contest de senaste fyra åren. Efter att Charlotte Perrelli åkt på en omfattande pr-turné i Europa och ändå inte lyckades ta sig upp i toppstriden höjdes röster för att tävlingen måste göras om. Och nu gör SVT det. Nu tillåts förinspelad körsång och fler personer på scen.

– Vi vill alltid förbättra tv-programmet för att göra bättre underhållning. Nu kan artisterna göra större show och rena dansnummer, säger Christer Björkman.

Internationell jury

Deltävlingarna blir kvar, men de dueller som tidigare enbart fanns i Andra Chansen plockas nu in fler gånger. En internationell jury plockas också in för att ta fram ett finalbidrag bland dem som inte lyckades i deltävlingarna. Precis som jurygruppen gjorde under för Charlotte Perrelli när hon inte röstades fram till final av de europeiska tv-tittarna.

– Vi märkte att Sverige som kollektiv smakgrupp röstade väldigt annorlunda än de som röstar i Eurovision. Det är kul att redan tidigare få veta vad de tycker. Då kan vi också få ett svar på vad som kan funka i Eurovision. Sedan kan man välja att lyssna på dem eller inte, säger Christer Björkman.

Svenska folket kommer fortfarande ha sitt att säga till om i röstningen.

Efter svenska fiaskoplaceringarna:

ARTIKELN HANDLAR OM