Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Konståkare och rapande kalkoner

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Så var Eurovisiong Song Contest – minut för minut

1 av 8

Kalkoner, rockopera och konståkning.

Första semifinalen i Eurovision Song Contest bjöd på allt från himmel till helvete.

Här är hela schalgerdramatiken – minut för minut.

23.00: De tio finalbidragen är klara. På torsdag kommer Charlotte Perrelli kämpa om en plats i samma final som Norge och Armenien har sjungit sin in i nu.

23.00: Tionde: Norge.

22.59: Nionde: Polen.

22.59: Åttonde: Amenien.

22.59: Sjunde: Azerbajdzjan

22.58: Sjätte: Israel.

22.58: Femte: Ryssland.

22.58: Fjärde: Finland.

22.57: Tredje finalisten: Bosnien-Hercegovina.

22.56: Andra finalisten: Rumänien. ”Snygg ballad”, säger Perrelli.

22.55 Första bidraget som går vidare: Grekland. En av mina favoriter, säger Charlotte Perrelli.

22.54 Svante Stockselius skickar ner kuvertet med de 10 bidragen som går till final. Samtidigt kommer Charlotte Perrelli in i kommentatorbåset.

22.50 De fem bidrag som redan är klara visas: Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Serbien.

22.42 Charlotte Perrelli skickar sms till Kristian Luuk och Josef Sterzenbach och hälsar att Norge och Armenien var grymma.

21.41. Nedräkningen är klar. Nu ska rösterna sammanställas och de presenteras om ungefär 12 minuter.

22.26 I 15 minuter kan nu delar av Europa telefonrösta fram de 10 bidrag som ska gå vidare till lördagens final. En snabbgenomgång visas.

22.23 ”Det här var alltså 19 av europas bästa låtar. Hoppas inte resten av världen har tittat”, säger Kristian Luuk. Nu är det dags för omröstning.

22.19 Elena Paparizou vann för Grekland 2005. Nu kommer landet med Kalomira och ”Secret combination”. Bidraget är även det favorittippat. Sångerskan är 23 år, uppvuxen i New York och har vunnit den grekiska versionen av ”Idol”. I en rosa klänning börjar Kalomira sittandes på en pinne som hennes tre manliga dansare håller i. Dansarna håller igång bakom sångerskan och drar bland annat av en bakåtvolt. Under numret tar Kalomira av sig den jätterosa klänningen till förmån för ett mer tajt fodral med glittrande stenar och rosa franskant.

22.14 I år kommer det inte ur någon kvinna ur ett piano när Dima Bilan sjunger för Ryssland. Den här gången kontrar de med konståkningsstjärnan Jevgenij Plusjenko istället. Med små cirklar rör sig konståkaren runt sångaren på en liten isrink. Samtidigt sliter Dima Bilan upp sin vita skjorta och visar sin hårlösa bringa.

22.10 Rumänien kör sin ”Pe-o margine de lume” med lågstämt piano och seriös kavaj. Den kvinnliga delen i duon Nico & Vlad kommer in för att köra sin del i låten iförd svart ärmlös skinnkavaj och svart tyllkjol med gröna remsor i. De avslutar hand i hand och ögon i ögon.

22.07 Pyro inleder Finlands bidrag. Hårdrocksskriet sitter där det ska när gruppen Teräsbetoni drar igång ”Missä miehet ratsastaa”. Sångaren med sina svarta tygflammor på den tajta skinnvästen klår E-Type i både hårlängd och mängd pyroteknik. Men där tar likheterna slut med den svenska eurodisco-kungen. Verkligen.

22.03 Sångerskan Hind sjunger Hollands bidrag iförd kvällens högsta slits. Dekoren på scenen har skiftat till en slags digital backdrop med formen av en vit kristallkrona.

22.02 ”Vi håller tummarna för Finland och Norge” i kväll, hälsar Charlotte Perrelli via sms till de svenska kommentatorerna.

21.58 Armenien har tippats som en av favoriterna i tävlingen. Sångerskan Sirusho framför bidraget ”Qele qele”. Med sig har hon tre manliga dansare som tippar huvudena i takt till Sirushos höftknyck.

21.54 Bosnien-Hercegovina har skickat ballader de senaste två åren. Nu är det slut med det. På scen står det en flicka med äpplen fastsydda på kjolen. Den manlige sångaren börjar med att dyka upp ur en tvättkorg. Duon fortsätter bidraget ”Pokusaj” med att kasta upp fejkblommor i luften och gömma sig bakom tvätt som hänger på en tvättlina.

21.51 Andorras sångerska Gisela sjunger om sin ”Casanova” i sin kopparfärgade korsett. Fyra stödsångerskor dansar bakom henne. De har inte på sig en liten plåthatt med två kaninöron som sångerskan har.

21.47 Tycker ni att det har varit några sura toner hittills? Nu kommer Dustin the Turkey. Irland väljer att i år skicka en kalkondocka som är en populär programledare för barnprogram. Den som inte vill fästa ögonen på dockan i shoppingvagnen kan istället vila blicken på dansarna klädda i fjädrar i landets färger. Efter att Dustin gjort fjärtljud så ber han om ursäkt för Riverdance och sjunger att Irland ska få tolv poäng. ”Did we win?” undrar kalkonen efter att bidraget framförts. Vissa i publiken skrattar. Många buar.

21.46 Arenan rymmer cirka 20 000 personer och programledarna kommer in för att påminna om vilka nummer bidragen har.

21.42 En amerikan född i USA, bor nu i Polen. ”For life” framförs av Isis Gee. Kvällens navelskådarpris går till sångerskan i sin djupdjupt urringade klarblå klänning med glitterränder på. På scenen sitter även tre kvinnnor med olika stränginstrument och en pianist.

21.38 Norges låtskrivare skrev låtar när hon var 15 år gammal. Maria Haukaas Storeng framför grannlandets bidrag ”Hold on, be strong”.

21.35 Rebeka Dremelj har representerat Slovenien i Miss World. Nu sjunger hon melodi nummer åtta ”Vrag naj vzame” för landets räkning. Sångerskan har valt en klänning som visar hennes delfintatuering på ena bröstet. Efter att ha börjat i en silverkreation så avslutar hon i en lila och klargrön klänning. Vad hon sjunger är inte känt för de som inte kan språket, men hon drar i alla fall sina båda dansare i koppel över scenen under framträdandet.

21.31 Azerbajdzjan. Skriv det snabbt, den som kan. Landet framför bidraget ”Day after day”. Med temat himlen möter helvete drar de igång med ett soloskrik i hög tonart. En av sångarna häller sedan blod på en av dansarna medan han sitter på sin svarta tron prydd med spjutdekorationer. Azerbajdzjan stavas Azerbaijan på serbiska, om någon undrade.

21.25 ”Några älskar den, några tycker den är märklig”, säger Kristian Luuk om Belgiens bidrag. Sångerskan Ishtar i sin polkagrisklädnad spritter till lite med fötterna på scenen när hon framför låten som Belgien har röstat fram som den allra bästa. Och gillar man inte det rödvita framförandet så kan man blunda och lyssna på körtjejernas klarinettinsatser. Publiken tände till på låtsasspråket och viftar lite med flaggorna.

21.22 Lilla San Marino med cirka 29 000 invånare har skickat Miodio som framför bidraget ”Complice” på landets officiella språk italienska. Han får hjälp av en kvinnlig dansare som draperat sig i blå fladderdräkt.

21.18 Moldavien inleder bidraget ”A century of love” med gitarr, trumpet och nalle. Sångerskan Geta Gulacu står på en soffa och framför landets bidrag.

21.17. ”En ganska svag start”, tycker Josef Sterzenbach. Han längtar till Norges bidrag.

21.14 Estland med humorgruppen Kreisiraadio kommer in på scenen. I arenan hörs spridda burop. Gruppen består av fyra män i färgglada kostymer och tre dansande tjejer i glitterbikinis. Trivia: Två av medlemmarna har suttit i Estlands parlament.

21.10 Israel går ut som tvåa. Bo'az Ma'uda inleder bidraget ”Ke'ilo kan” i en silverväst. Om någon armmuskel försökt gömma sig så lyckas den inte, ser det ut som. Kören som består av fyra killar stöttar. Låten tippas gå till finalen, berättar Josef Sterzenbach.

21.06 Montenegro är först ut med ”Zauvijek volim te”. Sångaren Stefan Filipovic har med sig fyra körsångerskor med olika storlekar på kläderna. Några kör med bh och byxa medan andra föredrar en rumpkort kreation. De har också valt att ha en röd handske var på sig.

21.05 Programledarna kommer in, den kvinnliga programledaren Jovana Jankovic känd från morgonsoffan i serbisk tv och den manlige musikern Zeljko Joksimovic.

21.02. Med pukor och trumpeter inleds semifinalen. Olika tidigare bidrag spelas upp, bland annat Abbas ”Waterloo” och Cliff Richards ”Congratulations”. Och de som inte spelar trumma eller blåsinstrument snurrar runt och dansar i vita, blå och röda klänningar. Ett kortare trumpetsolo får avsluta inledningen.

21.00 Eurovision Song Contest drar igång med den välkända signaturmelodin. Kristian Luuk är kommentator tillsammans med Josef Sterzenbach. Några toner av förra årets vinnarbidrag ”Molitva” känns också igen i bakgrunden.

De tävlade i semifinal 1

1. ”Zauvijek volim te”

Stefan Filipovic

Montenegro

2. ”Ke'ilo kan”

Bo'az Ma'uda

Israel

3. ”Leto svet”

Kreisiraadio

Estland

4. ”A century of love”

Geta Burlacu

Moldavien

5. ”Complice”

Miodio

San Marino

6. ”O julissi na jalini”

Ishtar

Belgien

7. ”Day after day”

Elnur Hüseynov and Samir Javadzadeh

Azerbajdzjan

8. ”Vrag naj vzame”

Rebeka Dremelj

Slovenien

9. ”Hold on, be strong”

Maria Haukaas Storeng

Norge

10. ”For life”

Isis Gee

Polen

11. ”Irelande douze pointe”

Dustin the Turkey feat. Kitty B

Irland

12. ”Casanova”

Gisela

Andorra

13. ”Pokusaj”

Elvir Lakovic Laka

Bosnien-Hercegovina

14. ”Qele qele”

Sirusho

Armenien

15. ”Your heart belongs to me”

Hind

Holland

16. ”Missä miehet ratsastaa”

Teräsbetoni

Finland

17. ”Pe-o margine de lume”

Nico & Vlad

Rumänien

18. ”Believe”

Dima Bilan

Ryssland

19. ”Secret combination”

Kalomira

Grekland

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN