Har ni Brucefest? Enjoy, jag kör bil

NÖJE

Per Bjurman är inte bitter över att missa Bruce

Vad är väl en bal på friends arena?Bjurman på boardwalken i Asbury Park, New Jersey, under sin resa i Springsteen-land.

Har ni fest eller?

Enjoy.

Själv kör jag Jersey turnpike fram och tillbaka för att kompensera att jag inte kan vara med när ni blir ­frälsta till ”The promise”.

Det är en tillfällighet, förstås.

Jag råkar ha ärenden av en sort som tvingar mig att köra sträckan New York-Washington några gånger. Men det passar ju, slår det mig nånstans i höjd med Freehold, osedvanligt bra just den här helgen. För då kör man just Jersey turnpike i dess avgifts­belagda helhet och det är ju ur den mytomspunna motorvägen och landskapet den skär genom som sångerna ni dansar och ryser till på Friends Arena i helgen stammar.

Jag överväger till och med att ta av och äta sen brunch på dinern Tony’s Freehold Grill. Vi var där ett par gånger när vi häromveckan gjorde Springsteenland-reportaget ni förhoppningsvis såg i bilagan Story i söndags – skandal annars, om inte annat var Pontus Hööks bilder helt fenomenala! – och att sitta där med en kopp blaskigt kaffe, i slitna galonsäten som hämtade ur en sixty-nine Chevy with a 396, ­fulie heads and a hurst on the floor, ­visade sig vara så ­nära Thunder Road man kan komma.

Men det finns inte tid, jag får fortsätta rejsa in the streets ner genom Jersey-spenaten och funderar oavbrutet över hur en så andefattig trakt kunnat föda så stor musik. Det är verkligen inte mycket att se. Först en skog av industrier och sen bara vanlig skog – fast mer luggsliten och tråkig än skogar brukar vara . Men det är väl just det som är grejen. Det bästa kommer alltid från dystra miljöer där det inte funnits något annat att göra än att bli en jävel på att skriva låtar. Manchester, Detroit, Borlänge. Och centrala New Jersey.

På hyrbilsstereon är förstås E Street Radio inrattad – en station på satellit­kanalen Sirius där de ägnar sig åt Springsteen dygnet runt (Alex, låter det inte som himlen ...?). Ibland pumpar de bootlegs från 1978, ibland sitter Dave Marsh och är teoretisk och ibland får särskilt inbjudna gäster göra personliga Bruce-shower. Jag tycker jag borde få en sådan inbjudan någon gång. Då skulle jag berätta om mannens relation till Sverige, givetvis helt okänd för fansen på hemmaplan, och kanske nämna att det är i Göteborg han gör ­sina allra största föreställningar ...

Ah, nu ska vi inte vara såna. Det blir nog fint på Friends med.

Ha så kul, be om ”The promise” och var medvetna om att det sitter en vän på Jersey turn­pike och tänker på er.

Orsaker till extas

George Jones – ”I am what I am” (cd)

Det bästa countryns Elvis någonsin gjorde.

Viktor & The Blood – ”Kicks out on a Saturday night” (singel/Video)

Jag har alltid varit övertygad om att Viktor Norén blir världsstjärna och nu händer det.

”The hangover 3” (trailer)

The Wolfpack är tillbaka i Vegas. Vad mer skulle man kunna begära av den här våren?

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM