Galenskaparna & After Shave skapar en galet kul show

avJan-Olov Andersson

30-årsfesten är bland det roligaste jag någonsin sett på en svensk scen

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
VILKET GUNG, ROY & ROGER Roger Jan Rippe och Anders Eriksson får det att svänga i den 3,5 timmar långa jubileumsföreställningen. Givetvis är ”Macken” med när Galenskaparna & After Shave firar 30 år.

Vad tiden går. Och så mycket underbara galenskaper som Galenskaparna & After Shave har hittat på.

Det är den spontana känslan som infinner sig efter premiären på deras jubileumsshow. Så genomarbetad, så generös, så i sina bästa stunder VANSINNIGT rolig.

Foto: THOMAS JOHANSSON
VILKET GUNG, ROY & ROGER Roger Jan Rippe och Anders Eriksson får det att svänga i den 3,5 timmar långa jubileumsföreställningen. Givetvis är ”Macken” med när Galenskaparna & After Shave firar 30 år.

För oss som följt dessa från början sju artister från starten, för 30 år sedan, är det ju ett både fräckt och, på sitt sätt, självklart upplägg. Ett nummer från varje år. Från revyer, tv-serier och filmer. Med originalmanus, -scenografi och -kläder. Lite ändringar, förstås, då de lagt på sig några kilon, Kerstin Granlund har slutat som scenartist (hon är regiassistent) och Peter Rangmar (1956-1997) gick bort i cancer. Båda hyllas i filmcollage.

Hur förklarar man deras genialitet för yngre generationer som inte har koll?

Att de verkar i Hasse­å­tages anda? Att Claes Eriksson, som skriver i stort sett allt material, är en blandning av ordekvibrilist, samhällskritiker, fullständigt oförutsägbar humorist och suverän kompositör i alla tänkbara genrer? Att de alla är bra komiska skådespelare och makalöst skickliga sångare?

Underbart samspel

Det ÄR svårt att förklara gängets storhet för dem som inte förstått det. För alla andra är det bara att åka västerut och se denna generösa jubileumsshow.

30 nummer på 3,5 timmar (med paus). En stor orkester med suveränt blås. Ett underbart samspel med publiken, som efter bara några sekunder känner igen de klassiska scenerna.

Den galet vulgära sketchen ”Mor i stugan” från tv-serien ”Tornado”. Jan Rippes fyllesketch som orsakade tittarstorm när han framförde den i ”Bingolotto”. Per Fritzell som hembygdsföreningens ordförande. Så många galna kläder och skägg har väl sällan skådats på en scen.

Sjunger på tokfranska

Här finns underbara musiknummer. Genomarbetade egna låtar. Eller härligt galet trams, som när de svingar sig i gardiner över publiken på parkett och samtidigt sjunger Beach Boys-klassiker på tokfranska.

Ett fåtal nummer känns lite dammiga. Som helhet är detta annars bland det roligaste jag sett på en svensk scen.

30-årsfesten – år för år med Galenskaparna & After Shave

Revy på Lorensbergsbergsteatern, Göteborg.

Regi: En som heter Okvin (Claes Eriksson). Med Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Jan Rippe. Spelas till och med 23 mars 2013. Kanske längre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen