Nu skriver de om sina galna möten med rockhjältarna

Nya boken ”Keep yourself alive” avslöjar vad som hände med 1970-talets rockhjältar

FÖRFATTARE Petter Karlsson och Sören ”Sulo” Karlsson har skrivit boken ”Keep yourself alive”.
FÖRFATTARE Petter Karlsson och Sören ”Sulo” Karlsson har skrivit boken ”Keep yourself alive”.

Var gayikonen Tom Robinson verkligen gay? Varför hoppar man av The Clash för att bli kiropraktor? Kan man skriva en världshit på baksidan av en bussbiljett?

Petter Karlsson och Sören ”Sulo” Karlsson ger svaren i boken ”Keep yourself alive”, som skildrar en helt galen jakt på 1970-talets bortglömda rockhjältar.

Många undrar förstås om de gamla hjältarna från band som Black Sabbath, Iron Maiden, Sham 69, Genesis, Tom Robinson Band, The Clash, Dr. Feelgood, Rockpile, Squeeze, Hanoi Rocks, New Model Army med flera verkligen levde det hårda sex & drugs & rock 'n' roll-livet. Och var de sedan tog vägen?

Svaret är att oftast var den mytomspunna livsstilen ännu hårdare. Och att många överlevde, men numera på ett föga glamoröst sätt.

Och denna galna resa blev av tack vare – Kikki Danielsson.

– Hon hade tagit med ”Sulo” till bokmässan i Göteborg. Jag var där för en bok jag hade skrivit med Ann Olivecrona. Vi stötte ihop, ”Sulo” började prata om min gamla bok ”Drömelvan” och sedan började vi prata om en liknande rockbok, säger Petter Karlsson, 52, som skrivit många biografier om personer från artist- och idrottsvärlden.

”Drömelvan” (1994) är hans kultförklarade debut, där han åkte runt i England och träffade de gamla bortglömda fotbollshjältar han vuxit upp med i SVT:s ”Tipsextra”.

– Redan då hade jag en lös idé om en liknande bok om rockhjältar, säger han.

Spelade in låt

”Sulo”, 43, har jobbat med Kikki, men framför allt i åratal turnerat runt hela Europa med sitt band Diamond Dogs och spelat i England med många gamla rockhjältar. Petter och han förenades i sitt intresse för fotboll, rock och allting engelskt.

Under åtta intensiva dagar intervjuade de inte bara 14 rockhjältar, de spelade också in en känd låt med de flesta av dem. I deras hem eller på någon pub. Cd:n följer med som soundtrack till boken.

– ”Sulo” har varit spårhunden som med sina kontakter hittat alla rockhjältar. Jag har skrivit och plåtat och med varm hand lämnat över musiken till ”Sulo”. Men att bara få vara med då… det är lite som att få slå inlägg till Zlatan, säger Petter.

Här är några av rockhjältarna som är med:

Wilko Johnson, legendarisk gitarrist i pubrockbandet Dr. Feelgood:

– En av mina stora gudar. Och en av dem som bröt samman och grät under intervjun, säger ”Sulo”.

– Hela huset var full av snödrivor med post. Han har inte öppnat ett kuvert sedan hans fru dog för åtta år sedan. ”Är det räkningar?”, frågade jag. ”Antar det”, svarade han, säger Petter.
 

Billy Bremner, spelade med Nick Lowe och Dave Edmunds i Rockpile:

– En lite sjuk övergång från boken ”Drömelvan”, där hade jag med fotbollsspelaren Billy Bremner. Gitarristen bor nu i, av alla ställen, gamla svenska bandynästet Skutskär, säger Petter.

Tom Robinson, känd för ”2-4-6-8 motorway” och som gayikon:

– Hans fru släppte in oss. Jag behövde gå på muggen, där stod Tom och fönade håret och blev helt galen när jag kom in. ”Fuck off!”, skrek han. Men han lugnade ned sig. Berättade om tio år i terapi, hur han nu levde småborgerligt liv med två tonårsbarn och hur han en dag bara blev kär i en kvinna, säger Petter.

– Man var så tagen att man kunde ha gjort en hel roman om hans liv, säger ”Sulo”.

Paul Carrack, var medlem i Squeeze och hade innan dess en världshit med ”How long”:

– En av dem det gått bäst för. Väldigt kul att hans världshit var några få rader på baksidan av en bussbiljett, säger Petter.

– Det är en väldigt bra historia om hur han som helt ny medlem i Squeeze otippat blir den som får sjunga låten ”Tempted”. Elvis Costello låg bakom det, säger ”Sulo”.

Terry Chimes, trummis i The Clash, som hoppade av strax före succéskivan ”London Calling”:

– Alla tror han fick sparken, men det var han som inte ville vara med längre. Och sedan kom han tillbaka ett tag många år senare. Joe Strummer blev aldrig klok på hur någon kunde vilja lämna The Clash, säger ”Sulo”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN