Stjärnornas uppror mot Persbrandt

NÖJE

Börje Ahlstedt ryter till: Han har blivit fartblind

1 av 2 | Foto: SA UPP SIG Sedan Mikael Persbrandt i oktober hoppade av från Dramaten och föreställningen ”Måsen” har han fått hård kritik från sina skådespelarkolleger. Nu ger sig även Börje Ahlstedt in i bråket. ”Jag har aldrig varit med om maken till själviskhet och egotripp”, säger han.

Upproret stegrar mot Mikael Persbrandt.

Nu kliver ytterligare en Dramatengigant in i teaterkriget – Börje Ahlstedt.

– Det här är Persbrandts Golgatavandring, säger han.

Mikael Persbrandt, 44, har kallats svikare. Jan Malmsjö, 75, gjorde korstecknet i tv när han hörde hans namn.

Nu kommer en ny stark röst in i debatten – Börje Ahlstedt, 68.

Ahlstedt liknar Persbrandts förflyttning de 700 metrarna från Dramaten till Stadsteatern vid Jesus sista vandring. I SVT:s morgonsoffa talade han i går ut om sina känslor kring skådespelarens avhopp.

– Persbrandt sätter hela föreställningens existens på spel – det måste fördömas. Jag har aldrig varit med om maken till själviskhet och egotripp under mina 40 år på Dramaten, sa han.

Upphovet till det blossande teaterkriget är att Persbrandt i mitten av oktober sa upp sig från Dramaten och lämnade föreställningen ”Måsens” utsålda föreställningar. Den officiella förklaringen var att han inte hade tid att kombinera teatern med inspelningen av tyska filmen ”Gudmodern”.

”Svinaktigt”

Beskedet lamslog Teater-Sverige och i onsdagens program ”Eftersnack” i SVT berättade före detta ”Måsen”-kollegan, Jan Malmsjö, om hur det var att bli lämnad i sticket.

– Det var det svinaktigaste jag varit med om. Ett flagrant kontraktsbrott, sa Malmsjö då.

I torsdags avslöjades att Persbrandt ska spela i konkurrerande Stadsteaterns uppsättning ”I väntan på Godot”. Det blev för mycket för Dramatenstjärnan Börje Ahlstedt.

– Att svika publiken så som Persbrandt har gjort är att begå en snudd på kriminell handling, sa han i SVT i går.

Han berättade att det var med bestörtning som han tog del av Persbrandts avhopp.

– Jag är beklämd över egoismen och girigheten som drabbar vissa. Det finns en del skådespelare som tror att publiken är till för dem – Persbrandt är en av dem, sa han.

Den egentliga anledningen till Persbrandts avhopp är fortfarande ifrågasatt. Persbrandt själv erkänner att det finns en hund begraven i hela det här tumultet – vilket Ahlstedt bekräftar.

”Inte hela sanningen”

– Jag känner till omständigheter som jag inte vill sitta i tv och tala om. Det är väl inte hela sanningen att han filmade i Tyskland – det är väl lika mycket sanning att han gick in i väggen av olika skäl, säger han, och avböjer att vidareutveckla vad han menar.

Ahlstedt gjorde ingen hemlighet av vad han tycker vore på sin plats nu:

– Jag skulle vilja att han sa sanningen i stället.

Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm blir mycket upprörd när han hör regissör Thommy Berggren på Stadsteatern påstå att Mikael Persbrandt vantrivdes på Dramaten.

”Det är respektlöst”

– Det stämmer inte. Jag känner Micke sen många år, det finns ingen som helst anledning till detta, säger han. Holm tycker att det är oanständigt att börja den här typen av pajkastning.

– Det är respektlöst. Jag förstår inte varför det över huvud taget måste uttryckas något så obota dumt. Den där typen av gubbighet är jag totalt främmande för, säger han.

Holm får medhåll från Börje Ahlstedt:

– Det är bara snack. Persbrandt har fått så mycket stöttning av Dramaten under åratal på alla sociala och personliga sätt.