Ge Fredde en egen tv-serie

Foto: Foto: SF, TV4
”Fyra nyanser av glödbädd” Fredrik Virtanen vill se en spinoff av Johan Rheborgs karaktär Fredde från ”Solsidan”. Kanske kan Fredde grilla med Döden från Bergmans ”Sjunde inseglet”.
NÖJE

Johan Rheborg är bäst. Han briljerar som Fredde i ”Solsidan”.

Han borde få spinoff-serien ”Fyra nyanser av glödbädd” eller kanske ”Ensam man med grill”.

Ett Bergman-drama om prestationsångest, döden, kolbriketter, fläskkarré och en medelklass i svårartad statuskris.

Johan Rheborg var magisk i går igen när hans karaktär Fredde hade köpt affärens dyraste hemmabiosystem och det var dags för kablar.

– Köper du standardkablage till den här utrustningen så är det ju lite som att låta Usain Bolt springa 100 meter i flipflops. Men, it’s your choice, du väljer själv, sa försäljaren.

Alla vi 2,3 miljoner tv-tittare visste vad han skulle välja. Alla har vi varit i situationen när vi redan köpt något onödigt alldeles för dyrt och – tja vad spelar det för roll med ännu en tusing man inte har råd med?

Den sluge försäljaren hade försatt Fredde i en rävsax. Ville han se världens bästa sprinter i flipflops? Nä. Freddan är alldeles för jagsvag, ängslig och prestigefull för att kalla sig själv idiot. Valet var självklart.

Men Rheborg pausar. Han låtsas för sig själv att han överväger rätt val. Mitt i denna paus lyckas Rheborg samtidigt få Fredde att stressa. Försäljaren får ju inte tro att han är snål, han får inte tappa ansiktet. Efter en sekund pekar Fredde på lådan med lyxkabel.

Det är briljant, Johan Rheborg är genialisk, han utför ständigt ypperligt skådespeleri i ”Solsidan” och Fredde är den enda karaktären som är trovärdig trots att han är så tillspetsad.

Alex och Anna ( Felix Herngren och Mia Skäringer) bitchar bara och borde ha skilt sig för länge sedan, Mickan ( Josephine Bornebusch) är grumlig och Ove Sundberg ( Henrik Dorsin) har skruvats för långt, hör hemma i en madrasserad cell.

Efter den enorma succén med ”Solsidan” borde det vara dags för svensk tv:s första spinoff-serie. Det svarta dramat ”Ensam med grill” om en separerad medelålders yuppie på dekis, med Rheborg i sitt livs roll.

Freddes grillneuros förra säsongen är ju fortfarande ”Solsidans” största stund.

– Jag kunde inte motstå, kolla på glödbädden, den är helt sammetsgrå, som thaisiden, förklarade han maniskt.

Att grillen kostade 18 000 kronor försvarade Fredde med att det ju ingick grilltång och två påsar kol. Först när Mickan hittade honom mitt i natten med en t-benstek, några paprikor och en fisk medgav han sitt missbruk.

– Grillningen är det enda jag har kontroll över! konstaterade han sig för sin manlige terapeut innan de började jämföra olika typer av grillar som en komisk manlighetspoäng.

I spinoffen ”Fyra nyanser av glödbädd” sitter han som i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” och grillar med Döden. Han ångrar att han stressade bort sitt liv i jakt efter status. Nu är det för sent, allt är kolsvart. Förutom när han tänder grillen. Då blir han den lycklige stenåldersmannen, cirkeln är sluten.

All you need is love. Och i brist på det: fläsknoisette.

ARTIKELN HANDLAR OM