New York

Bästa visningarna från New York Fashion Week

NÖJE

Modeveckan i det stora äpplet är i full gång. Vi håller förstås koll på vad NY säger om höstmodet 2015, både på plats och grävandes i bildarkiven. Här är de bästa, mest spektakulära och trendigaste visningarna. Bildspelen uppdateras löpande.

Marc Jacobs AW 2015

– Mörkt och underbart dramatiskt - det var känslan vi fick av Marc Jacobs visning denna säsong. Långa, vida silhuetter nådde ända ned till golvet i breda plisseringar och midjorna var markerade. Det var feminint men inte gulligt. Jacobs kvinna är målmedveten och stark. Hon vet vad hon vill och är inte rädd för att provocera. Klassiska inslag som smårutiga mönster och damiga silhuetter fick en edge med genomskinliga material, läderhandskar och lårhöga stövlar, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Proenza Schouler AW 2015

– Det är alltid lika spännande att se vad killarna från Proenza Schouler kommer visa, och jag blev inte besviken denna säsong heller. De långa silhuetterna är tekniskt utsökta och de skira klänningarna med fransar och hålnitar stod ut som några av de mest minnesvärda looksen. Även ytterplaggen har brännt sig fast i mitt minne. Tanken är enkel, en ullkappa till vintern, men det är underbart utfört med  breda bälten och tygstycken som viker sig avslappnat men elegant över bröstet, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Michael Kors AW 2015

– Michael Kors får oss att längta till hösten redan nu med sin AW15-kollektion. Han har gjort det han gör bäst, klassiska, okomplicerade plagg med en elegant twist. Han visar, likt många andra New Yorkdesigners denna säsong, mycket inslag av päls och dova färger. Influenserna från herrmodet är som alltid lika uppskattade, löst skräddade lager, skarpa preppy kragar under stickade tröjor och låt oss inte glömma de smokinginspirerade klänningarna. De var perfekt coola och eleganta, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Oscar de la Renta AW 2015

– Peter Coppings visade denna säsong sin första kollektion för Oscar de la Renta efter designerns bortgång i höstas. Ikonen hade hunnit handplocka Coppings som sin efterträdare och denne bär nu vidare märkets klassiskt feminina estetik. Till dagen var looksen eleganta och dressade. Aftonklänningarna var som väntat vackra. Coppings har givit en yngre och lekfull känsla till kollektionen med flera kortare, vippiga silhuetter och skira spetsdetaljer på överdelarna, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

3.1 Phillip Lim AW 2015

– Till hösten visar 3.1 Phillip Lim en kollektion som andas cool, avslappnad elegans. Och jag är helt ombord! De mjukt skräddade silhuetterna känns dressade och de löst hängande remmarna skapar rörelse och ger en härligt nonchalant edge till kollektionen. Dovt tonade mönster, herrinspirerade looks, lager på lager och inslag av sportiga bomberjackor. Det här är en tjej som inte behöver försöka för att se cool ut, en tjej vi alla vill vara till hösten, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Tommy Hilfiger AW 2015

– Americana sitter i benmärgen på Tommy Hilfiger och han kunde inte visat det på ett bättre sätt till märkets 30-årsjubileum. Lika delar amerikans fotboll som 70-talsikonen Ali McGraw i filmen Love Story resulterade i en kollektion som är sportig och feminin. Höjpunkerna var ytterplaggen och collegetröjorna i fuskpäls, moderedaktör Beatrice Trodden.

Lacoste AW 2015

– Tennis anyone? Ja, absolut! Jag må aldrig ha hållit i ett tennisracket tidigare, men i höst vill jag vara precis så sportigt cool som modellerna på Lacostes AW15-visning. Med en smäll (ja, folk hoppade ur stolarna) började Felipe Oliviera Baptistas vision för hösten och meddelandet var tydligt, tennis-retro är helt rätt! Underbara tolkningar av märkets sportiga arv, en hyllning till grundaren, Réne Lacoste och en stark Royal Tennenbaums-känsla tog formen av enfärgade träningsoveraller som andades 70-tal perfekt avtoppat med ett svettband. Herr och dam-looks speglade varandra och gav kollektionen en snygg symmetri. Favoriter var de randiga, asymmetriska tennisklänningarna, överrockarna som kunde bäras som en cape och den från topp till tå röda herrlooken a la Chas Tennenbaum, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Rodebjer AW 2015

– Vårens stora 70-talstrend ser ut att hålla i sig till hösten. Rodebjer hakar på och visade sina typiskt böljande silhuetter med stark 70-talskänsla, polotröjor och abstrakta tryck. De psykedeliska influenserna från konstnärer som Alberto Del Pozo och Mati Klarwein lyste starkt både i musikval och mönster, kollektionens starkt tippade it-tröja har ett tryck med Moon Lady , blixtar och sköldpaddor. De härligt vida, långa och böljande bröts snyggt av med snävare plagg och kortare längder, tillsammans med materialmixen blev kollektionen varierad och intressant, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Alexander Wang AW 2015

– En kollektion som i stort sett helt består av svarta plagg. Tråkigt eller rent ut sagt genialt? Alexander Wang är väl medveten om hans kunders kärlek till den enkla basfärgen och har sagt att det är därför han valde att visa en kollektion som går helt i svart till hösten. För att ge den mörka helheten mer djup har han blandat in material som skinn och nitar. Han betonar även former och skärningar med hårda detaljer liknande kullager. Man kan enkelt se plaggen stå för sig själva och de kommer lätt kunna blandas in i garderoben. Stylingen på visningen visar däremot ett mer utförligt koncept och ger kollektionen en hård och cool känsla. De tunga bootsen ger helheten en härligt goth-inspirerad underton, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Altuzarra AW 2015

– Altuzarra kan det här med sexigt damigt. Det är provocerande utan att någonsin bli vulgärt. Till hösten möts lätta, skira material och tunga pälsar, inslag av skinn och stickat. De höga slitsarna, som kommit att bli designerns signatur matchas till hösten och vintern med nätt snörade knähöga stövlar. Inspiration från herrmode och dandyns estetik tar form i de skotskrutiga plaggen och löst skräddade kostymerna. Helheten var härligt dramatisk, med mycket attityd - precis vad jag gillar att se från Altuzarra, säger moderedaktör Beatrice Trodden.

Av: Rebecka Wållgren och Beatrice Trodden Foto: AP

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

New York

ÄMNEN I ARTIKELN

New York

Mode