Hård kritik mot SVT:s julkalender: ”En fördomsfull bild”

”Jakten på tidskristallen” rör upp känslor.

Nu ifrågasätter organisationen Unga Allergiker den bild som årets julkalender ger av barn med astma.

– Det är en fördomsfull bild helt enkelt, säger förbundsordförande Sofia Olsson.

Årets julkalender är bara några dagar gammal, men redan får den svidande kritik.

I ett debattinlägg kritiserar Sofia Olsson, förbundsordförande i Unga Allergiker, den bild som julkalendern ger av unga astmatiker.

”I årets julkalender blir vi presenterade för Max, en kille med astmainhalator runt halsen som blir mobbad. En inhalator som han använder när han blir rädd eller får höra ordet ’träning’ – vilket för övrigt ger en felaktig bild av hur astma fungerar. Säg mig, när blev det töntigt att ha astma?”, skriver hon på Unga Allergikers Facebooksida.

För Nöjesbladet utvecklar Sofia Olsson sin kritik.

– Det känns nästan aldrig som att man porträtterar astma som något positivt eller stärkande. Det är är jättemånga idrottare som har det, till exempel Marit Björgen. Hon har ju inga problem med träning eller så. Varför ska det då bli ett problem i julkalendern?, säger Sofia Olsson.

SVT lägger sig platt

På SVT tar man kritiken på största allvar.

– Det är en jätteviktig synpunkt, så klart. Vi försöker alltid tänka i de banorna, att stå på barnens sida och tänka på representation och på allt som kan uppfattas som stereotyper, säger Anna Sommansson, projektledare på SVT.

Hon menar samtidigt att de har en annan bild av karaktären Max.

– Vi har tänkt lite olika här, det är det jag egentligen vill framhålla. Vi har inte sett Max som en tönt. Han är på många sätt en förebild tycker vi.

”Ett känsligt ämne”

Sofia Olsson på Unga allergiker menar att SVT borde ha kontaktat dem för synpunkter.

– Till en början kunde de läsa på, tänka lite på hur det faktiskt ser ut när ett barn har astma. Man är är redan utsatt, och det är redan ett objekt för potentiell mobbning eftersom man har en grej som står ut. Det är redan där ett känsligt ämne.

Anna Sommansson säger att SVT ofta tar kontakt med intresseorganisationer när de ska porträttera olika grupper. Men i det här fallet gjorde de det inte.

– Det var ingen av oss som tänkte på det sättet, att vi hade behövt stöd eller att vi var ute på hal is. Det är intressant att få den här kritiken, det är verkligen något vi måste ta till oss och fundera på så klart. Vi kan inte slå ifrån oss det.

Efter intervjun med Nöjesbladet har SVT hört av sig till Unga Allergiker. Organisationen ser positivt på samtalet.

”Vi har nu blivit kontaktade av SVT:s julkalender och haft en lyckad dialog kring dessa frågor, vilket var vårt främsta mål med att lyfta denna kritik”, skriver Unga Allergiker på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln