Julkalendern

Eva Rydberg: ”Två fick hjälpa mig på toaletten”

Skådisen om julkalendern och stora hyllningen till Rikard Wolff

Av: 

Monika Israelsson

NÖJE

Hon hade så mycket utrustning i årets julkalender att hon behövde hjälp varje gång hon skulle gå på toaletten.

Söndag pratade med skådespelaren Eva Rydberg om Nils Poppe, en sexchock och om sitt dåliga självförtroende.

1

 Årets julkalender beskrivs som ett ”juligt sci-fi-äventyr”. Berätta om ett minne från inspelningen?

– Mitt starkaste minne är att jag behövde gå på toaletten och att jag hade så mycket på mig, grejer som hängde och skramlade. Två, tre stycken personer fick hjälpa mig varenda gång. 

2

  Du spelade mot Rikard Wolff, som nyligen gick bort. Hur var det att möta honom?

– När vi skulle repa första dagen höll jag nästan på att glömma mina repliker för jag blev helt tagen av hans röst. Han klagade aldrig även om vi förstod att han hade det svårt. Jag är så glad att jag fick den stora äran att jobba med honom. Han gick bort alldeles för tidigt, han hade så mycket kvar att ge.

3

  Du är chef för Fredriksdalsteatern, som efterträdare till Nils Poppe. Hur minns du honom?

– Han har alltid varit stor inspirationskälla för mig. Jag såg alla hans filmer som barn. Sedan fick jag jobba ihop med honom som dansös, när vi gjorde Blåjackor på Södra teatern i Malmö, jag tror att det var -59, han gjorde huvudrollen. En sommar till fick jag jobba med honom, på Fredriksdalsteatern och jag hade lika roligt som publiken. 

4

 I ljuset av #metoo-rörelsen –hur var det att slå sig fram som kvinnlig skådespelare/komiker på 60-70-talet?

– Jag har haft en väldig tur och jobbat med fina, trevliga killar. Jag var dansös i början, men efter att ha jobbat med Owe Thörnqvist och Jerry Williams och några andra började jag köra mina egna föreställningar. Jag tycker att det är jättebra att kvinnor nu går ut med det här, det är egentligen inte klokt att det inte hänt innan.

5

  Vad är det konstigaste du har läst om dig själv i tidningen?

– En gång stod det EVA RYDBERGS SEXCHOCK. ”Vad är detta?”, tänkte jag.  Sen när jag kom nära såg jag att det stod ”EVA RYDBERGS SEXtioårsdag blev en jätteCHOCK för alla som trodde hon fyllde 40”. Ganska roligt. 

6

 När slängde du på luren i någons öra sist? 

– Nä, det är väldigt sällan. Min son och jag kan ha olika uppfattningar någon gång, då lägger vi på men sen ringer vi upp varandra igen och säger ”hallå”. Jag har en fin relation med mina barn, så då går det att göra så.

7

  Kan du gå före i krogkön?

– Jag går inte på krogen. När jag var 23, 24 år hade jag börjat bli ett namn och då brukade de vinka in mig. Jag skämdes så, jag är så emot orättvisor. Men så ville jag inte göra han som vinkade ledsen heller, nä usch jag tyckte aldrig om det där.

8

 Vad gnäller du oftast på?

– Politiker, som inte kan fixa det här med sjukvården och de äldre som behöver hjälp hemma. Det är så bedrövligt. Det är väl därför vi betalar skatt, för vi ska hjälpa varandra? När vi gjort det kan vi bygga flotta hus och fotbollsplaner.

9

  Vilket är det tråkigaste vanliga jobb du har haft?

–  Jag jobbade på ett tvättbolag, där stod jag i mangeln och kastade in handdukar. Sedan var jag också på en yllefabrik och sydde i knappar och sydde knapphål. Det var lite tråkigt, jag längtade till baletten. Sedan blev jag elev på Stadsteatern när jag var 15 år.

10

 Hur bra är ditt självförtroende?

–  Nu är det mycket bättre, jag har haft ett jättedåligt självförtroende. Inte när jag var väldigt liten, men när jag började bli känd. Man ville vara så bra som möjligt och jag tyckte aldrig att jag var bra. Jag har varit elak mot mig själv, det ska man inte vara.

11

  När ljög du senast? 

– Jag undviker att ljuga. Skulle jag göra det så är det för att skona någon.

12

  Vilken är din mest okända talang? 

– Det är jättekul att servera. Vi driver Hillesgården och där är jag och serverar. Jag kan ta tre tallrikar, åh jag beundrar så de som kan ta fyra.

13

  Har du något motto? Vilket? 

– Det kommer från min mor, när man var liten och ängslig. Hon tittade på mig och sa: ”Det ordnar sig alltid.” Nu är det jag som säger det till mina barn. 

14

  Vad gör dig irriterad? 

– Min mans tidsoptimism.

15

  Vilket tv-program zappar du aldrig förbi?

Vår tid är nu har allt, jag älskar att det är 40-tal. Bra repliker, bra skådisar, man tror på dem. 

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

LÄS VIDARE

Änglagård – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern

Eva Rydberg

Rikard Wolff

Nils Poppe