Årets julvärd 2018: Kattis Ahlström

Efter förra årets kritik: ”Jag kommer sitta live hela eftermiddagen och kvällen”

Kattis Ahlström är årets julvärd.
Till skillnad från förra årets värdar Lotta Lundgren och Erik Haag har hon bestämt sig för att direktsända hela programmet.
– Det blir live absolut, säger hon.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Kattis Ahlström är årets julvärd. Frågan kom för ungefär en månad sedan.

– Jag fick samtalet när jag stod hos min dotter i Paris. Jag hörde inte riktigt vad de sa och det var väldigt konstigt alltihop, men jag blev väldigt glad. Jag sa ja direkt.

Hon började som programledare i SVT på 90-talet, för till exempel ”7 till 9”, ”Eurovision song contest” och galan ”Världens barn”, och har därefter varit chefredaktör för Icakuriren och generalsekreterare för Bris.

Att vara julvärd ser hon som ett hedersuppdrag.

– Vi vet att många känner sig ensamma i Sverige och har hög psykisk ohälsa både bland barn och äldre så jag tror att det är dags att vi övar lite mer på att vara snälla, säger hon till SVT.

För Nöjesbladet utvecklar hon känslorna:

– Det känns som att man förvaltar ett slags arv, så jag tar väldigt allvarligt på det. Lite nervöst är det ju, men det ska det väl vara.

”Är tillräckligt gammal”

2015 ledde hon Nobelstudion och har under året gjort ”Arvinge okänd”.

– Hon är en människa som folk tror och litar på, tror jag, säger Nöjesbladets tv-expert Jan-Olov Andersson.

Hon är dock stålsatt för en störtflod av åsikter kring hennes prestation.

– Jag är förberedd på synpunkter och tillräckligt gammal för synpunkter, om det skulle bli nåt ramaskri, säger hon till SVT.

Sedan Arne Weise efter 30 år som julvärd gick i pension 2003 så har SVT presenterat en ny värd varje år. Kattis Ahlström utser Arne Weise till sin personliga favoritjulvärd, som tände ljuset varje julafton från 1972 till 2002.

– Det är ändå ganska svårt för man sitter alldeles ensam och tittar rakt in i en kamera. Det är inte så ofta man gör det, och pratar utifrån något slags personligt perspektiv. Det låter kanske larvigt, men jag tycker att alla har klarat sig bra, men det är svårt att inte säga Weise. Det är ju hela min barndom. Han var som en trygg fåtölj på julafton att sitta med, säger hon till Nöjesbladet.

Kommer du ringa någon av de andra värdarna för att be om råd?

– Det tror jag inte. Det här är ju fritt fall. Man får klara sig själv.

Upprepar inte förra årets kritik

Julvärden har sedan starten med Bengt Feldreich 1972 sänt live, och varit ensam i studion. Undantag gjordes i fjol då uppdraget att guida svenska folket in i julstämning för första gången gick till en duo – Erik Haag och Lotta Lundgren.

– Efter förra årets förinspelade fiasko är manegen krattad för Kattis. Det var som att de ville bygga sina egna varumärken då tror jag, säger Jan-Olov Andersson.

Kattis Ahlström kommer inte att bli föremål för liknande kritik.

– Det blir live här absolut, säger Kattis Ahlström.

De senaste åren har personer som Sanna Nielsen, Gina Dirawi, Henrik Dorsin och Petra Mede fått prestigejobbet. 

Få bästa kollen på tv-personligheterna - följ Nöjesbladet på Facebook och bli allmänbildad på kuppen

Publisert:

LÄS VIDARE