Knut Knutsons okända namnbyte: ”Det förändrade mitt liv”

Foto: Pontus Orre
Knut Knutson.
NÖJE

Vi känner igenom honom som ”Knut Knutson”.

Men SVT:s populäre antikexpert döptes egentligen till något helt annat.

– Jag hette Lennart Knutson, säger Knut Knutson.

”Hej, Lennart!”

Så brukar det låta när Knut Knutson, 67, besöker sina småländska hemtrakter. ”Antikrundans” omåttligt populäre antikexpert heter egentligen Knut Lennart Knutson.

– ”Känner du igen mig, Lennart?” säger de oftast. Jag hette Lennart Knutson fram till 1976. Många av de gamla kompisarna och skolkamraterna från till exempel Växjö kallar mig Lennart fortfarande, berättar Knut Knutson.

Men av en slump bytte han namn som ung student i Lund.

– När man studerar har man alltid ont om pengar och man försökte ju ha extrajobb. En dag gick jag förbi Kulturens personalingång i Lund och där fanns en lapp på dörren om att de sökte guider.

Kulturen är en ideell förening med museer och friluftsmuseer i fem skånska kommuner. Huvuddelen av verksamheten är förlagd till Lund. Konceptet lockade den unge juriststudenten.

– Det lät spännande, tyckte jag, så jag gick in där. Och det förändrade hela mitt liv! Jag läste juridik, men fick ett annat yrke, på längre sikt innebar det att jag träffade min fru – bara för att jag gick förbi den där personalingången.

Knut Knutson fick alltså jobbet som guide – och lämnade in sina personuppgifter.

– Chefen för Kulturen hette Bengt Bengtsson och den som hade ansvaret för folkkonst och fiske hette Nils Nilsson. När de fick se min kombination, Knut Lennart Knutson, då var det ju kört alltså! Helt plötsligt blev jag bara dubbel-Knut.

Han har behållit Lennart, men sedan 1976 är hans tilltalsnamn kort och gott Knut.

– Det tog ett par år att vänja mig vid att heta Knut. Goda vänner som säger Lennart vet jag är från tiden före 1976, och de som säger Knut är från tiden efter 1976. Det som är roligt nu är att jag har samma namn som farfar. Men heta Knut som barn, det gjorde bara gamla farbröder. Men nu är det väldigt lyckosamt.

ARTIKELN HANDLAR OM