Nu är du kung, Winnerbäck

NÖJE

Hetaste artisten 2005 – när skivbranschen väljer

Tronskiftet är ett faktum.

Efter tre år på förstaplatsen tvingas Kent kapitulera.

Lars Winnerbäck är Sveriges hetaste och mest eftertraktade artist 2005.

Foto: TOPP Lars Winnerbäck tar klivet från en tredjeplats till att vara den absolut hetaste artisten i Sverige 2005, enligt branschfolket.

I år firar Aftonbladets unika sammanställning tio år.

Sedan 1995 har skivbranschen fått utse nästa års hetaste svenska artist eller grupp. Talangscouter på alla stora svenska skivbolag låter såväl hjärta som plånbok tala och väljer sina favoriter – med undantag för artister på det egna bolaget.

De senaste åren har Kent sopat banan med alla konkurrenter.

Men efter tre år på förstaplatsen tvingas nu Eskilstunas stoltheter att kliva ner ett pinnhål.

En 29-årig rockstjärna från Linköping är nämligen hetast i skivbranschen 2005. Att Lars Winnerbäck är mest eftertraktad är nu ingen större skräll.

Sedan skivdebuten 1996 med ”Dans med svåra steg” har han självsäkert och målmedvetet arbetat sig upp mot toppen, ständigt med en ovanligt dedikerad skara fans i släptåg.

”Jag är ingen mediekille”

I dag har Lars Winnerbäck sålt över 400 000 album, belönats med både guld- och platinaskivor, vunnit Grammis och fått Bellmanpriset.

Det som började med musikskolans gitarrlektioner och punkbandet Snoddas i Linköping i mitten av 80-talet har vuxit till en framgångsrik mångmiljonverksamhet. Enligt den senaste årsredovisningen omsatte Lars Winnerbäcks företag Novemberregn AB 3,7 miljoner kronor och redovisade en vinst på över 1,1 miljoner.

Stjärnans åttonde skiva ”Vatten under broarna”, som släpptes i oktober, gav ytterligare en förstaplats på Hitlistan över Sveriges mest sålda album. Den 16 januari kan den rödhårige östgöten dessutom vinna sina första Rockbjörnar. Han är nominerad i kategorierna Årets svenska låt (”Elegi”), Årets svenska skiva (”Vatten under broarna”) samt Årets manliga artist.

Men stjärnstatusen till trots – Lars Winnerbäck gillar inte offentlighetens ljus och ger ytterst sällan intervjuer.

– Jag är ingen mediekille. Jag har svårt att se det intressanta med mig själv. Ur medias synvinkel, alltså, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Kent har legat på listan i tio år

Att han nu utsetts till 2005 års hetaste artist ändrar inte på den inställningen. Lars Winnerbäck vill i dag inte kommentera utnämningen.

Tätt efter honom på listan följer de senaste årens giganter, Kent.

Gruppen har, anmärkningsvärt nog, lyckats med bedriften att placera sig på listan varje år sedan starten 1995.

Per Gessle, stärkt av de senaste somrarnas framgångar, tar ett rejält kliv uppåt – från femtonde till fjärde plats. Ett stort utropstecken är ABBA, som från ingenstans hoppar in på delad åttondeplats, 23 år efter att gruppen splittrades.

Högst placerade kvinnliga soloartist är singer-songwritern Ane Brun, som går rakt in på en delad sjätteplats.

Tobias Lindner