Österlen

Det blommar hos Karl Fredrik på Österlen

Av: 

TT

NÖJE

Karl Fredrik Gustafsson är ett relativt okänt ansikte, men får nu en egen trädgårdsserie på TV4. I "Karl Fredrik på Österlen" får tittarna följa honom och sambon Petter Kjellén på gården Eklaholm.

– Jag hoppas att vi kan inspirera, jag är ju en liten livsnjutare, säger han.

På Eklaholm driver Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén en handelsträdgård, inredningsbutik och plantskola. "Karl Fredrik på Österlen" spelades in förra sommaren, med väldigt kort varsel, berättar han.

– Jag hade varit med några gånger och inspirerat kring trädgård i "Nyhetsmorgon" när produktionsbolaget kontaktade mig och sa att de ville göra tv med mig. TV4 nappade och allting gick väldigt fort. Vi blev inkastade i det här och filmade under sommaren och en bit in på hösten, säger han.

Letade sommarstuga

Att de skulle slå sig ned på just Österlen i Skåne för att bli trädgårdsentreprenörer var inte planerat. De träffades i Malmö när Karl Fredrik Gustafsson studerade till landskapsarkitekt i Alnarp och paret letade efter en sommarstuga när de snavade över Eklaholm.

– Vi ville hitta ett litet helgboende och var egentligen inte ute efter en hel gård. Men sedan köpte vi huset 2015 och startade butiken året därpå. Jag pluggade heltid, Petter jobbade i Malmö och vi renoverade boningshuset på kvällar och helger. Vi gick med högtryckstvätten och gjorde rent efter grisar, samtidigt som vi skrapade fram originalmålningar på väggarna inne i huset.

"Ingen konkurrens"

Paret har även synts i "Mandelmanns" på TV4 och är goda vänner med Marie och Gustav Mandelmann. Men några jämförelser med TV4:s stora Österlen-mysserie vill Karl Fredrik Gustafsson helst inte att tittarna ska göra.

– Vi är ingen kopia på "Mandelmanns". Jag lärde känna Marie och Gustav för 15 år sedan och det finns ingen konkurrens mellan oss. Deras program kretsar mycket kring djur och vi har bara en hund och två katter. Det är ingen gård på det sättet, utan vi är inriktade på blommor och trädgård.

TT: Hur känns det att ha premiär för programmet samtidigt som många inte kan ta sig hemifrån i vår och sommar?

– Oavsett om man har en stor trädgård eller ens en balkong så tycker jag det är viktigt att jag kan inspirera ändå. Jag hoppas att vi kan sprida glädje med blommor och ge bra tips, även om man inte har så stora ytor att odla på hemma. Trädgård och inredning är ju en bransch som har klarat sig bra i coronakrisen.

Karl Fredrik på Österlen har premiär klockan 20:00 den 25 maj på TV4.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Utmanar Ernst och Mandelmanns i TV4: ”Smickrande att få ett eget program”

ÄMNEN I ARTIKELN

Österlen

Blommor

Skåne

Trädgård

Ystad

Malmö

TV4