Kritikstorm mot JK Rowling på Twitter

JK Rowling: ”Att sparka kvinnor...”

JK Rowling försvarar en forskare på Twitter som har uttryckt sig transfobiskt.

Nu har ”Harry Potter”-grundaren hamnat i en kritikstorm.

”Att sparka kvinnor från sitt jobb för att de konstaterar att kön existerar?”, skriver bland annat JK Rowling i sin tweet.

Efter att inte ha twittrat sedan november bröt JK Rowling, 54, i dag sin tystnad på plattformen för att visa sitt stöd för en forskare som förlorade sitt jobb.

Forskaren Maya Forstater har bland annat twittrat om att transkvinnor inte kan ändra sitt biologiska kön. Efter tweeten om detta förlorade hon jobbet.

JK Rowling försvarar forskaren

Nu går ”Harry Potter”-grundaren JK Rowling ut på sin Twitter och tar ställning och försvarar Maya Forstater.

”Klä dig precis hur du vill. Kalla dig själv vad du vill. Ligg med vilken medgivande vuxen du vill. Lev ditt liv som du vill. Men att sparka kvinnor från sitt jobb för att de konstaterar att kön existerar?”, skriver hon.

Möts av kritik

Efter JK Rowlings ställningstagande för Maya Forstater har hon mötts av massiv kritik. Många användare ställer sig inte bakom författarens ställningstagande. En kritiker skriver bland annat:

”Detta är otroligt ledsamt att se. Forstater har rätt att tänka vad hon vill, men hon har inte rätt att förvänta sig att arbetsgivare alltid kommer att vara okej med det. Transpersoner måste också gå på jobbet.”

En person har bland annat bifogat en bild med en pizza och en varningsskylt där det står: ”Ingen pizza för transfober.”

Författaren har tidigare fått kritik av transpersoner för att ha gillat en tweet av någon på Twitter som kallade transkvinnor för ”män i klänningar.” JK Rowlings representanter skyllde senare detta på att hon tryckt fel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln