Thomas Deutgen petas från Sveriges Radio

P4-chefen: Fått för mycket makt

Dansbandsprofilen Thomas Deutgen, 46, kickas från ”P4 dans”.

Efter att ha lett programmet i över 11 år får han inte längre förlängt kontrakt med Sveriges Radio.

– De tycker att jag har fått för stor makt i branschen, säger han.

Thomas Deutgen fick beskedet i december efter att ha producerat och programlett över 500 avsnitt av P4:s populära dansbandsprogram ”P4 dans”. Programmet ska omformas och då finns det inte längre plats för honom.

– Det betyder väl på Sveriges Radio-språk att de inte förlänger mitt kontrakt. Vad var det de sa om Täppas Fogelberg, han har inte fått sparken, vi har bara inte förlängt hans kontrakt, säger Thomas Deutgen när Nöjesbladet når honom över telefon.

390 000 lyssnare

Han kommer att ha gjort programmet i 12 år när han i april leder sitt sista avsnitt. Dessförinnan var Deutgen också med i dansbandsprogrammen ”Kalas” och ”I afton dans” och har medverkat i Sveriges Radios dansbandsbevakning sedan 1999.

Men nu är det slut, trots att ”P4 dans” varje vecka följs av 390 000 lyssnare.

– Sveriges radios P4-chef Dan Granlund ringde mig för någon månad sen, det var lite före jul, och berättade att de avser att förändra programmet. Inte lägga ner, lägga ner i dess nuvarande form och fortsätta med dansband i annan form, men det viktigaste var att jag inte ska göra programmet, det var han väldigt noga med att säga, säger Deutgen.

Hur motiverar de att du får sparken?

– Du får prata med honom själv, men han tycker att jag har fått för stor makt i branschen.

SR-chefen: Problematiskt

Thomas Deutgen har bland annat skrivit böcker, producerat tv-dokumentärer och varit programledare i tv. Han producerar events som dansbandskryssningar på Viking Line och turnerar också tillsammans med Lasse Stefanz. Dessutom skriver han musik åt olika dansband.

– Det tråkiga är att ingen chef under de här åren har ringt och sagt att vi skulle behöva diskutera mina andra uppdrag. Tvärtemot har cheferna varje år sagt att är en tillgång för Sveriges Radio och gör bra program. Därför blir jag så klart förvånad när de plötsligt ringer och säger att ”vi ska fortsätta med programmet, men absolut inte med dig”.

Sveriges Radio.
Sveriges Radio.

När Nöjesbladet når Dan Granlund, kanalansvarig för P4 på Sveriges Radio bekräftar han att en av anledningarna till att man avbryter samarbetet med Thomas Deutgen är att han har för stor makt i dansbandsvärlden.

– Ja. Thomas skriver en hel del musik själv och han jobbar dessutom med flera av de mest populära banden. Så var det inte när vi började utan den verksamheten har ökat från hans sida. Det tycker jag blir problematiskt för oss. Jag får en del klagomål från branschen. Han har blivit en väldigt stark aktör i Dansbandssverige, det är skillnaden jämfört med hur det var för elva år sedan, säger Granlund.

”Ser SR som avslutat kapitel”

– Jag har förklarat det för honom att det blir svårare för oss att ha honom som programledare i det här programmet. Det är ett av skälen och det andra är att vi har gjort samma koncept i 11 år. Då känner jag att vi borde göra nåt nytt. Att vi ska göra dansband är helt givet och det ska vi fortsätta göra.

Enligt Granlund kan Thomas Deutgen mycket väl komma att producera och medverka i program för ”P4 dans” även i fortsättningen.

– Vi har en diskussion med honom om att han kommer kunna göra ett antal program i det nya konceptet varje år, säger Granlund.

Men Deutgen är inte lika säker.

– Jag går vidare med flera andra projekt och ser Sveriges Radio som ett avslutat kapitel, säger han.

Publisert: