Greta Thunberg

Oväntat närgången dokumentär om fenomenet Greta Thunberg

Av: 

Jan-Olov Andersson

”Greta” har premiär i Sverige i november.
”Greta” har premiär i Sverige i november.

NÖJE

Betyg: 4 av 5 plus

Greta

DOKUMENTÄR

Regi Nathan Grossman, med Greta Thunberg, Svante Thunberg, Malena Ernman, Arnold Schwarzenegger och en hel drös ledande världspolitiker.

Filmen har premiär i dag på Venedigs filmfestival. I Sverige i november.

Filmen om klimataktivisten Greta Thunberg är mer närgången än väntat.
Skildrar till exempel småprat med Frankrikes president. Men är också ett hemma hos-reportage, som visar vilket pris 17-åringen har fått betala för sin kamp för miljön.

Det är en film där vi får allt vi förväntar oss och mer därtill.
Genom besökande tv-team, först svenska, sedan utländska, visas effektivt hur hennes ensamma protest för miljön utanför Riksdagshuset, snabbt växte till något mycket större. Skickligt berättande.
Sedan får vi följa med på hennes resa genom Europa till klimatmöten, till EU och till möten med pampar som Frankrikes president Emmanuel Macron, som är den som är mest blyg när de ska småprata lite vid sidan av.
Där löper allt på i snudd på lite för förväntade spår. Men det är begripligt, även de som inte slaviskt följer nyhetsrapporteringen ska förstå hur Greta Thunberg blev ett världsfenomen.
Det är de privata ögonblicken som fastnar allra mest. Pappa Svantes engagemang för att dottern, som haft grava ätstörningar, inte får i sig ordentligt med mat. Och mamma Malena Ernmans glädjetårar. Inte för att dottern blivit en världskändis, utan när hon äntligen börjat äta någorlunda normalt.
Man fastnar också för Gretas intelligens och ganska svarta humor. Hur perfektionistisk hon är när hon skriver sina retoriskt suveräna tal. Med med vilken distans hon hånskrattar åt nättrollens kommentarer om henne. Och hon tar lugnare på mordhoten än föräldrarna.
Men Greta kan inte hålla skenet uppe hela tiden. Under färden över Atlanten bryter hon ihop. Tycker att miljökampen är ett för stort ansvar. Vill bara åka hem. Ha vanliga rutiner.
Färden i den trånga segelbåten är en rysare i sig. Tänk er att det skakar som i den värsta turbulens man kan tänka sig i Gretas hatobjekt, ett flygplan – och oavbrutet, dygnet runt, i över två veckor!
Regissören Nathan Grossman verkar ha fått allas förtroende till hundra procent och han har tagit det väl till vara, även om jag gärna hade sett mer från USA-resan än det klassiska How dare you?-talet i FN.
Gretas miljökamp har varit viktig. Eller… kanske lite betydelselös, också. Hon säger själv att makthavarna ändå bara ljuger och inget gör. Om och hur hon än fortsätter sin kamp, unnar man henne verkligen ett lite mer normalt Greta-liv, också.

Dagens bästa nöjesbilder - följ Aftonbladet Nöje på Instagram

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Peter Jihdes stilbyte – här är hans nya frisyr

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Malena Ernman

Arnold Schwarzenegger

Emmanuel Macron