Meja, två år, dog i leukemi

avAndreas Ekström

Publicerad:

För sex år sedan förlorade Maria och Michael Alphov sin dotter Meja i Leukemi.

Efter drygt sju månader på sjukhus, dog Meja i november 2013.

– Tiden läker inte alla sår, men som tur är ändrar saknaden skepnad, säger Maria Alphov.

Måndagen den 30 september är det dags för ”Barncancergalan – det svenska humorpriset” på Berns i centrala Stockholm. Familjen Alphov är med och berättar sin historia om när deras dotter Meja drabbades av leukemi, en form av blodcancer som till slut tog hennes liv.

1 av 3 | Foto: Kanal 5 Barncancergalan
Meja, 2

Strax efter att Meja hade fyllt två år fick hon feber. Först trodde familjen att det var en vanlig förkylning, men de märkte snart att febern inte gick ner. Efter flera besök på vårdcentralen åkte de till akuten där en läkare beslutade att man skulle ta benmärgsprov. Det andra provet visade att Meja hade drabbats av en elakartad form av leukemi.

– Hon var så positiv och kämpade otroligt mycket. Meja gjorde verkligen mer än vad man kan begära under sjukdomsperioden, säger mamman Maria Alphov.

Flyttade in på sjukhuset

Familjen flyttade i princip in på sjukhusets canceravdelning och under sju månader så lämnade hon knappt sjukhuset. Pappa Michael Alphov och mamma Maria beslutade sig för att sova i skift, en förälder på sjukhuset och en hemma för att ta hand om deras son Filip, då fem år gammal.

– Hon var inlagd i sju och en halv månad på sjukhuset. Det var jobbigt, samtidigt som man ville vara hemma och ta hand om Filip ville man också vara på sjukhuset, säger hon.

Mejas sista dagar i livet var hon nedsövd. Och efter sju månader började hennes organ att sluta fungera och till slut dog hon, endast två år och nio månader gammal.

– Hon fick en stamcellstransplantation men kroppen orkade inte mer och de sista 16 dagarna var hon helt nedsövd. Vi pratade med Filip och sa att ’syrran nu skulle bli en ängel’.

Minnet av Mejla lever för alltid

Första tiden var svår för familjen men de kämpade vidare. Sakta men säkert återhämtade de sig, även om sakanden efter Meja aldrig kommer att försvinna.

– Det här med att tiden läker alla sår, det stämmer inte. Men däremot ändrar sorgen och saknaden skepnad. Vi pratar om Meja varje dag och tänker på henne. För fyra år sedan fick Filip ännu en lillasyster, Clara, och Meja har även blivit en syster till henne trots att de aldrig har träffats.

Familjen har engagerat sig och ville ställa upp i Barncancergalan för att bidra med kunskap kring cancer och vikten av att skänka pengar till forskningen.

– Vi fick frågan om att vara med och pratade med Filip. Han fick bestämma för det är blottande. Vi är engagerade i barncancer och det är viktigt att sprida att det här kan hända vem som helst. Därför är det så viktigt att pengarna kommer in, säger Maria.

Barncancergalan – det svenska humorpriset sänds både på Kanal 5 och Dplay den 30 september 20.00

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM