Hans Ingemansson

”Han hade en humor som var helt unik”

De skapade några av 2000-talets största film- och tv-succéer – Felix Herngren berättar om saknaden efter nära vännen

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Komikern och manusförfattaren Hans Ingemansson sörjs av nära vännen Felix Herngren.

Tillsammans skapade de några av 2000-talets största svenska film- och tv-succéer.

– Jag vill få ut att han var en väldigt, väldigt fin person, en fantastisk människa, säger Herngren.

De hade varit vänner i 30 år. Nu sörjer Felix Herngren, 52, nära vännen Hans Ingemansson som har dött bara 54 år gammal.

– Jag har ägnat de här dagarna åt att försöka ta in det. Jag kan inte göra det än riktigt, det gick så fort.

De lärde känna varann under Hans Ingemanssons första karriär, som organist och pianist i det nu kultförklarade rockbandet The Creeps.

– Han var en fantastiskt fin person. Vi har jobbat under 30 år tätt tillsammans under väldigt många för mig jätteviktiga projekt där vi har haft ett otroligt roligt och fint samarbete. Från den där första musikvideon, jag tror att det var deras första och det var den första som jag regisserade, säger Herngren.

”En fantastisk människa”

Tårarna är nära under samtalet, men Felix Herngren vill berätta om sin vän.

– Jag vill få ut att han var en väldigt, väldigt fin person, en fantastisk människa, säger han.

Efter den där första musikvideoinspelningen återupptog de kontakten i mitten av 90-talet när Hans Ingemansson lämnat rockkarriären bakom sig och jobbade som stå upp-komiker.

– Jag gjorde lite humor på tv och då började han regissera ”Dan Bäckman”-sketcher med mig. Han var en enormt viktig del av den grejen. Vi hade alltid så kul tillsammans. Ibland har folk som inte jobbar med tv en lite naiv bild av att de tycker att man bara sitter och skämtar och har kul på jobbet. Men med Hasse var det väldigt ofta just så man kände det. Han hade en alldeles egen bild av hur han såg på världen. En enorm detaljrikedom och en humor som var helt unik, säger Felix Herngren.

Snart hade Ingemansson uppdrag som manusförfattare, regissör, producent och kompositör. Han har arbetat med några av den svenska tv- och filmvärldens största succéer på senare år, inklusive ”Bonusfamiljen”, ”Solsidan”, julkalendern ”Mysteriet på Greveholm” och Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”100 höjdare”.

”En unik röst”

Felix Herngren berättar om hur de skrev manusen till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och ””Hundraettåringen som smet från notan och försvann” tillsammans.

– När vi skulle göra ”hundraettåringen” så sa jag att det går inte utan Hasse. Han hade en så unik röst och lyckades alltid hitta balansen mellan den fysiska och drastiska humorn och samtidigt hitta en ton som var väldigt low key. Han hade en enorm fingertoppskänsla där. Och som person var han så ödmjuk. Det låter så mesigt när jag säger det, men han var ödmjuk på det allra bästa sättet.

Senast Felix träffade sin vän var strax före sommaren. Hans Ingemansson regisserade flera avsnitt av den kommande säsongen av ”Solsidan” som Felix Herngren varit med och skapat och spelar en av huvudrollerna i.

– Sen under sommaren var han på sin kant och jag var på min. Det känns så overkligt nu. Han var en av mina absolut äldsta vänner som alltid har funnits där, vi har alltid ringt varandra i jobbiga lägen och när vi har velat dela saker med varandra. Nu kan vi inte göra det längre, säger Felix Herngren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Manusförfattaren och komikern Hans Ingemansson är död

ÄMNEN I ARTIKELN

Hans Ingemansson

Felix Herngren

Komiker

Humor