Henrik Berggren

Henrik Berggren: ”Lite oroad är jag över hälsan”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Henrik Berggren har aldrig sett musiken som sitt kall i livet.

Men efter att ha blivit diagnostiserad med kroniskt trötthetssyndrom kan han inte sluta skriva låtar. Och det kommer mer musik, berättar han i en intervju med Nöjesbladet.

– Det finns mer att ta av. Jag har inte nått höjdpunken riktigt ännu, säger han.

Indiepopgruppen Broder Daniel släppte sitt sista album, ”Cruel Town”, för 14 år sedan.

I våras gjorde bandets frontfigur Henrik Berggren comeback – helt utan förvarning. Han släppte skivan ”Wolf’s heart” i maj följt av en turné och på fredagen gav han ut singeln ”You wore the crown, I played the clown” – som han beskriver som en satirisk gliring till de som inte tagit honom på allvar genom åren.

– Ja, i grunden är det nog det låten handlar om mest. Att man känner sig orättvist bemött på något sätt, säger Henrik Berggren och menar att han känner att kritiker sett honom som en slags skojare under merparten av hans karriär.

Sommarturnén får nu en uppföljning i höst. Vid nio tillfällen möter han sina fans runt om i landet, den här gången via inomhuskonserter i lokaler som Lisebergshallen i Göteborg och Annexet i Stockholm.

– När det är inomhus, då har man möjlighet att gå in i en värld som vi skapar med till exempel ljus och sugas in i det. Så jag tror att det ska vara mer av en helhetsupplevelse. Sedan hoppas jag bara att vi blir bättre hela tiden. Det blev vi för varje gång vi spelade, mer samspelta. Och så har jag bett om lite andra instrument. Jag vill ha en tolvsträngad gitarr till exempel. Så jag tror allting kommer bli bättre helt enkelt. Jag vill bara bli bättre och göra det bättre – överträffa sig själv och så.

Går det att alltid överträffa sig själv?

– Det vet jag inte, men... Nu känner jag i alla fall att det finns mer att ta av. Jag har inte nått höjdpunkten riktigt ännu.

Parallellt med sin återkomst tampas Henrik Berggren med kroniskt trötthetssyndrom, en sjukdom som han diagnostiserades med för snart fem år sedan. Efter två dagars musikvideoinspelning till ”You wore the crown” var Henrik Berggren sjuk i en vecka. Och att falla i dvala som varar i ett dygn är inte helt ovanligt.

Sjukdomen genomsyrar därför hans liv. Åkomman, som är neurologisk, försämrar hans kognitiva funktioner. Små förändringar kan försätta honom ur balans. Får han till exempel inte äta när han behöver, så fungerar han inte.

Och under solopremiären på Gröna Lund i våras var det många i publiken som reagerade på att han fick gå av scenen en stund i mitten av spelningen för att vila.

– Alla andra konserter var konstruerade så också. Det går inte att göra på något annat sätt, säger han och fortsätter:

– Nu blir det till och med lite längre spelningar, så lite oroad är jag över hälsan och hur det ska gå. Jag får köra på och hoppas på det bästa.

Finns det några knep du kan ta till?

– Ja, jag kan ändra min medicinering lite, säger Henrik Berggren, som får amfetaminliknande preparat på recept.

På vilket sätt då?

– Jag måste ta uppåt och nedåt. Jag vill inte ta nedåt, men det är jag tvungen till. Inte mycket, men det gör en väldig skillnad. Det kommer vara en spelning i veckan ungefär. Jag skulle inte orka spela varje dag, inte varannan dag heller, säger han.

Han tittar bort ett par sekunder. Funderar ett ögonblick.

– Jag är inte så ledsen över min situation. Ibland kan jag vara det såklart, men jag går inte varje dag och tänker: ”Åh, gud, vilket öde som har drabbat mig”. Jag tycker nog att jag har bättre livskvalitet än många andra ändå – och speciellt efter den här sjukdomen. Jag ser på livet på ett annat sätt. Jag ser intigheten i väldigt mycket, tycker jag. Man måste prioritera jätteskarpt, liksom. Då börjar man skita i nästan 90 procent.

Kan du använda sjukdomen i ditt musikskapande?

– Ja, nu har jag faktiskt börjat göra det. Jag skriver om min situation. Jag skrev ingenting innan jag kom på det. Inget hjälper ju mot sjukdomen, men det ger kanske någon liten mening åt det.

Hans hälsotillstånd har gett upphov till spekulationer hos fansen – kommer Henrik Berggren göra mer musik?

– Jag tänker inte så mycket på min framtid, men jag har faktiskt gjort en massa låtar. De tänker jag ju inte kasta bort liksom. Så något blir det.

Vad kan du säga om den nya musiken?

– Jag tycker det är ganska annorlunda – mer introvert, mer tillbakadraget, mer en ”ha lämnat jordelivet”-känsla över det hela.

Det låter sorgligt?

– Min sjukdom är lite så. Jag upplever det som att jag inte helt finns till. Men nu kan jag kan inte sluta skriva grejer. Jag har inte kunnat identifiera mig med att vara musiker, det är väl därför jag inte gett ut skivor kontinuerligt. Jag har bara gjort det när jag varit tvungen till det. Men nu när jag blivit sjuk så är jag kanske lite öppen för det där, att om jag gör någonting så är det väl musik. Jag skulle inte kunna ha något yrke nu, det skulle jag inte orka fysiskt. Så antingen gör jag musik, eller inget.

Han funderar lite till. Kikar ner mot sina svarta skor och rättar till sin hatt en aning.

– Textmässigt så utvecklas jag väldigt mycket. Den senaste skivan är väldigt annorlunda textmässigt än tidigare, men nu har jag gått vidare till ytterligare en slags nivå.

Hur skulle du beskriva den nivån?

– Den är inte så intresserad av att förklara sig. Jag försökte inte skriva något onödigtvis enigmatiskt, men jag skriver för mig själv och om någon vill försöka hänga med så är de välkomna att göra det. Men jag bjuder inte in någon.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisarnas kroniska sjukdomar

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Berggren

Broder Daniel

Musik