Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Så ska Eurovision stoppa röstfusket

Av: 

Helena Trus

Torbjörn Ek

NÖJE

Tv-bolag kan stoppas Jurygrupper har bytts ut

KÖPENHAMN. Eurovision-arrangören EBU ber om hjälp för att stoppa fusket i Eurovision.

För första gången har listan på samtliga jurymedlemmar släppts i förväg:

– Vi tar det här på stort allvar, säger Eurovision-chefen Jon Ola Sand.

Eurovision song contest i Malmö förra året skakades av avslöjandet att någon försökt köpa telefonröster åt Azerbajdzjan. Representanter för minst en delegation på plats i Malmö ska också ha försökt att muta sig till höga poäng från olika länders jurygrupper.

– Jag blev rent ut sagt jävligt förbannad, men jag var mer arg än orolig. I Köln har vi 70 personer som övervakar varenda en av telefonoperatörerna och röster som kommer in, säger högsta Eurovision-chefen Jon Ola Sand på en presskonferens på plats i Köpenhamn.

Kan stoppas – i tre år

Nu tar EBU i med hårdhandskarna för att stoppa fusket och skärper reglerna rejält. Om röstfusk upptäcks kan EBU stoppa ett lands tv-bolag från att delta upp till tre år.

En annan stor förändring i år är att EBU för första gången gått ut med samtliga länders jurymedlemmar i förväg. Efter egna kontroller har EBU bett fem länders delegationer att byta ut jurymedlemmar.

Ber om hjälp

Samtidigt ber de allmänheten om hjälp:

– Vi går ut med alla jurynamnen i förväg så att ni alla ska kunna se så att de är musikindustri-proffs, att jurygrupperna är balanserade och även om ni upptäcker några som har otillbörliga kontakter med varandra eller andra länders bidrag, säger Eurovisions eventchef Sietse Bakker under presskonferensen.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen