Publicerad:
Uppdaterad:

Nortons nya drömroll

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu spelar han mot Robert De Niro och Marlon Brando i The Score

NEW YORK

– Det är klart jag tog rollen, säger Edward Norton. Om någon bett mig läsa telefonkatalogen med Marlon Brando och Robert De Niro hade jag gjort det.

Nu blev det kupp-filmen ”The Score” med de tre. Där Norton även hjälpte till med manus.

Edward Norton har också skrivit ”Frida Kahlo” åt sin flickvän Salma Hayek.

I  The Score  genomför Rpbert De Niro, Edward Norton och Marlon Brando en kupp ihop.
Foto: Phillip Caruso/UIP
I The Score genomför Rpbert De Niro, Edward Norton och Marlon Brando en kupp ihop.

I vanliga fall, säger Edward Norton när vi träffas i New York, är han väldigt noga med att manuset är bra. Men för ”The Score” tyckte alla inblandade att det skulle vara så kul att jobba ihop att de sa ja först och fixade till historien sedan.

Uppfyllde inspelningen dina förväntningar?

– Oh ja. Marlon har jag känt ett tag, men De Niro var en ny bekantskap.

Hur känner du Brando?

– Vi har en gemensam bekant. Marlon tyckte om ”American history X” och vår vän föreslog att vi skulle träffas hemma hos Marlon i Los Angeles. Han är väldigt rolig, och har sett så mycket.

– Och Bob är allt som ryktet säger. Han är extremt noggrann med detaljer. Otroligt disciplinerad. Han har också väldigt säker känsla för manus. Jag arbetade mycket med att skriva om ”The Score”, och Bobs synpunkter var väldigt klarsynta. De Niro har stark intuition för vad som fungerar i olika genrer. Han var ett stöd.

”Skådespeleri är ingen tävlingsgren”

Du har kallats för din generations bästa skådespelare?

– Det är naturligtvis en sorts komplimang, men det betyder inget. Det är trevligt, men löjligt. Skådespeleri är ingen tävlingsgren, det finns inga hierarkier, folk har olika smak och det finns många, många bra skådespelare.

Men Robert De Niro får samma lovord?

– Javisst, men kolla på hans generation, den främsta bland filmskådespelare. Där finns också Dustin Hoffman, Al Pacino, Gene Hackman, Robert Duvall, Morgan Freeman, Meryl Streep.

Tycker du dina jämnåriga är lika bra?

– Det är svårt att dra gränser. Var passar Denzel Washington in? Han är en av mina idoler, men mitt emellan mig och De Niro i ålder. Eller Gary Oldman. Det tar ett tag innan man hittar sin storhet. Dustin jobbade inte förrän han var 30 år.

– Så vi vet inte ännu. Det kommer säkert fler. För några år sedan hade ingen hört talas om Russell Crowe, och han är äldre än jag.

Sedan ett par år är Edward Norton tillsammans med Salma Hayek. Privatlivet vill han inte prata om. Däremot filmen om konstnären Frida Kahlo de just avslutat tillsammans.

– Jag har en liten roll som Nelson Rockefeller, men mest skrev jag manuset. Salma Hayek och Alfred Molina var inblandade och hade försökt få filmen gjord länge.

Oscarnominerad efter debuten

– Jag, och många andra av Salmas vänner, hade gått med på att spela i filmen så att de skulle få pengar. Jag hade läst några biografier om Frida Kahlo och en bra om Diego Riviera så jag kunde ämnet. När regissören Julie Taymor kom med erbjöd jag mig att skriva manuset. Det tog tre-fyra månader.

Edward Norton fyller 32 år den 18 augusti. Han Oscarnominerades för filmdebuten ”Primal fear”, och har sedan dess gjort intryck i bland annat ”Rounders”, ”American history X” och ”Fight club”.

Men det finns mycket att lära.

– Jag tror det är ovanligt att folk är riktigt bra skådespelare innan de fyllt 30. Vad vet dom unga om livet?

Jens Peterson

Publicerad:
Publicerad: