Alexandra Dahlström

Skådespelerskan om tacktalet som blev stoppat

”Många killar som var väldigt upprörda”

Av: 

Stina Dahlgren

NÖJE

För nästan tjugo år sedan stoppades Alexandra Dahlströms tal om sexism på Guldbaggegalan.

På årets tillställning protesterade ett 70-tal skådespelerskor tillsammans mot samma sak, utan att bli avbrutna.

– Det har hänt jävligt mycket och det känns väldigt tacksamt, säger Dahlström i ”Aftonbladet morgon”.

Skådespelerskan Alexandra Dahlström, 33, fick 1999 en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Elin i filmen ”Fucking Åmål”. Under sitt tacktal började hon prata om utseendefixering och sexism men avbröts av programledaren Loa Falkman, 70.

– Det var många killar som var väldigt upprörda, berättar Dahlström nu i ”Aftonbladet morgon”.

Nästan tjugo år senare, på samma gala, väljer ett 70-tal av Sveriges största skådespelerskor att tillsammans protestera mot sexuella övergrepp och männens maktmissbruk inom branschen. De hyllades istället för sitt initiativ.

– Jag är jättestolt över det här, det är något väldigt fint. Lyckligtvis har det här tagits vidare. Det har hänt jävligt mycket och det känns väldigt tacksamt, säger Dahlström.

Försökte protestera

Hon berättar om den gången när hon som ung tjej ville hålla ett tal om kulturen inom filmbranschen.

– Det var jag som började säga något som jag tyckte var viktigt för mig. Sen tycker jag det är intressant hur jag vågar hantera det.

I klippet från 1999 försöker hon protestera mot Falkman, men får ändå inte fortsätta prata. Däremot fick Dahlström prata om det med journalister efter galan.

– En fin sak som hände att jag fick ge många intervjuer och prata om det som hade hänt på ett positivt sätt därför att kvinnliga journalister hade plockat upp det, en del manliga också, säger hon.

Tacksam

Hon är tacksam över att så många skådespelerskor genomförde protesten på galan i år och att hon äntligen fått uppbackning.

– Jag kände väl lite att jag kan inte bli en ensam talesperson för den här rörelsen därför att jag var såpass ung. Men det var ju nånting som jag ville förvalta så mycket som möjligt, säger Alexandra Dahlström.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexandra Dahlström

Loa Falkman

Guldbaggegalan

#Tystnadtagning