”Jag kommer att ha darrande knän”

NÖJE

Om mindre än en månad säger Daniel Westling ja till sin prinsessa

Foto: Vänskap blev kärlek Det har varit en lång väg fram till altaret för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. ”Jag vet inte om man kan sätta fingret på när vänskap blir till kärlek”, säger den blivande prinsen i Svenska Dagbladets intervju.

Han ska gifta sig med Sveriges kronprinsessa.

Men Daniel Westling kastade sig inte handlöst in i förhållandet med Victoria.

Först efter nio år och många uppoffringar är han nu redo att ta det stora steget.

– När det väl drar ihop sig kommer jag att ha både fjärilar i magen och darrande knän, säger han till Svenska Dagbladet.

Mindre än en månad kvar. Snart är det dags för kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop. I en stor intervju med Svenska Dagbladets Karin Thunberg berättar paret om sitt liv tillsammans, hur de hoppas på ett ”antal barn” och om tankarna kring den stundande dagen.

Ceremonin kommer att följas av miljontals människor. Varje steg, varje blick kommer att bevakas. Men Victoria och Daniel tänker försöka hitta det privata i all offentlighet. Framme vid altaret ska de ha sin egen stund.

En speciell känsla

– Jag kommer inte att säga ja till tv eller församlingen, mitt ja kommer att vara riktat bara till Daniel, säger Victoria i SvD-intervjun.

– Det hoppas jag, säger Daniel skämtsamt:

– Jag kan tänka mig att en väldigt speciell känsla infinner sig då: Nu är vi man och hustru.

Den snart nio år långa kärlekshistorien inleddes på Daniels gym – i största hemlighet. Så här förklarar den blivande brudgummen själv hur känslorna utvecklades.

– Jag vet inte om man kan sätta fingret på när vänskap blir till kärlek. Men när man upptäcker fler och fler

sidor hos varandra, när man lär känna varandra på ett djupare plan, när man plötsligt känner: Oj, vad är det som händer?

Vägen till altaret har varit lång. I intervjun säger Victoria att det verkligen är på tiden att de gifter sig. Att de många åren tillsammans, utanför offentligheten, förvisso har varit viktiga. Men också att de inneburit en stor omställning, och många uppoffringar, för Daniel.

”Bästa åren hittills”

– Du har fått lämna de företag som du byggt upp, det arbete som du älskat för att gå in i detta som är en ny utmaning. Ett äktenskap med mig innebär att man gifter sig med allt runt omkring min person, säger Victoria vänd till Daniel.

– Jo, men upplever man de bästa åren hittills i sitt liv, får man åtta underbara år med den man älskar, då går tiden inte sakta. Samtidigt ska man kanske ta det lite lugnt innan man bestämmer sig för äktenskap med tanke på att hälften av alla par skiljer sig, säger Daniel.

Han tillstår att en kunglig skilsmässa knappast är ett lämpligt alternativ.

– I den här situationen är det viktigt att man vet; kommer jag att klara av det här? Vi har behövt den här tiden. Nu är vi redo, säger Daniel.

Hoppas bilda familj

På frågan om hur livet för dem båda ser ut om tio år svarar den blivande prinsen kort:

– Om tio år hoppas vi att vi har bildat familj.

Även i en intervju med Göteborgsposten i dag tar Daniel Westling upp frågan om framtida tronarvingar.

– Mina föräldrar har givit mig en oerhörd trygghet och vi hoppas att våra barn skall få känna just det. Den absoluta tryggheten, att de vet att de duger och är bra, mycket kärlek och värme. Att vara ärliga och lojala.

Föräldrar, mamma Ewa och pappa Olle, har också hamnat i offentlighetens ljus.

– Det vore ju larvigt att säga att mamma och pappa inte tycker det var, och är, lite speciellt att jag gifter mig med Sveriges kronprinsessa.

Den 19 juni är det dags. Den vanliga killen från Ockelbo ska bli prins. Inte helt utan viss nervositet.

– När det väl drar ihop sig kommer jag att ha både fjärilar i magen och darrande knän, säger Daniel Westling till Svenska Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM