Mejla

Jens Peterson

Galan var ingen vinnare

Publicerad:
Uppdaterad:

Jens Peterson om årets Oscars

The Hurt locker slog Avatar. Sex Oscar, däribland de tunga för bästa film och regi.

Själva galan var ingen vinnare.

Oscar försökte vara mer underhållande. Men lyckades inte

Gammaldags musik förstärker känslan av gammaldags showbusiness. Hooray for Hollywood hördes då och då när kameran zoomade ut eller in från galan. Men det känns inte som hurra.

En del hade gjorts om. Mycket hade kortats, andra saker fick ta tid. Det är rätt tänkt för att ge Oscargalan en mindre jämntjock rytm. Men det blev ändå ännu en utdragen tillställning som sällan berörde.

Idén med kolleger som presenterade de tio huvudrollerna kändes först bra. Men sedan blev det en tjatig uppradning av beröm. Allt och alla var så fantastiska att det var mer tröttsamt än rörande.

Sandra Bullock stod för kvällens mest känslosamma tacktal. Det behövdes lite tårar i halsen och famlande efter rätt ord. Tyvärr är inte hennes film en av de bästa.

Jeff Bridges var däremot rätt val. Hans trasige countrysångare Bad Blake är en i en lång rad starka roller för Bridges.

Värdarna Steve Martin och Alec Baldwin gjorde inget större intryck. Ojämnt ståuppande och en del småkul som de förinspelat.

Programmet gick ut i hårt tempo och vissa saker hastades förbi effektivt. De ägnade överraskande lång tid åt att hylla John Hughes. Välgjort, till en genre som roat många men sällan syns i Oscarsammanhang.

Det gäller även galans hyllning till skräckfilmer. Fast med en generös tolkning av skräck som gav plats åt saker som "Hajen" och "När lammen tystnar. Taylor Lautner och Kristen Stewart introducerade, en tydlig jakt på publik och yngre tittare.

Men ett gammaldags tråkigt dansnummer var svårt att hålla sig vaken till.

Det var fint att James Taylor sjöng In my life, en av The Beatles vackraste sånger.

Ben Stiller som avatar var kvällens roligaste stund. Jag tycker Avatar hade varit värd någon mer Oscar. Det är trots allt den film som gjort mest intryck och som vi kommer att minnas från filmåret 2009.

Den här galan lär vi glömma snabbare.

Av: Jens Peterson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN