En roll han kan få leva med livet ut

NÖJE

Jens Peterson om Persbrandts nya jobb

1 av 3

Noomi Rapace filmar nya ”Sherlock Holmes” med Jude Law och Robert Downey jr. Michael Nyqvist har gjort kommande ”Mission: Impossible” med Tom Cruise.

Och nu nyheten att Mikael Persbrandt ska vara med i ”The hobbit”.

Svenska stjärnor lyser starkt internationellt.

”The hobbit”, som blir två biofilmer, är storfilmernas storfilm.

Efter de gigantiska framgångarna för de tre ”Härskarringen” är förväntningarna stora på Peter Jackson. Än en gång ska han spela in på Nya Zeeland, till stora delar med samma medarbetare som gjorde ”Sagan om ringen” till en succé. Både bland biobesökare och kritiker.

”The hobbit” lär också bli en film som lever länge. En roll där är inte bara ett tillfälligt besök i strålkastarljuset och filmälskarnas hjärtan.

Det är en roll man lever med hela livet. Den här serien filmer har lika entusiastiska fans som ”Stjärnornas krig”, James Bond, Indiana Jones, Harry Potter och andra klassiker som får ett långt liv och upptäcks av nya generationer.

För Noomi Rapace och Michael Nyqvist är det ”Millennium”-filmerna som visat Hollywood och filmvärlden vilka intressanta skådespelare de är.

För Mikael Persbrandt har säkert årets uppmärksammade ”Hämnden” betytt mycket. Susanne Biers starka drama har hyllats på flera festivaler och gett Persbrandt chansen att visa vilken mångsidig skådespelare han är.

En del skådespelare har bekräftats för ”The hobbit”. Martin Freeman, mest känd från brittiska ”The office”, ska spela Bilbo och James Nesbitt är Bofur. Andra aktörer är mer okända, som Richard Armitage, Aidan Turner och Peter Hableton.

Foto: På gång: Hugo Weaving.

Det är inte officiellt bekräftat att Ian McKellen (Gandalf) och Andy Serkis (Gollum) återvänder, men ganska säkert. Ryktet säger också att Cate Blanchett (Galadriel) och Hugo Weaving (Elrond) är med i de nya filmerna. Som ska knyta ihop Tolkiens bok med ”Sagan om ringen”. Howard Shore gör åter musiken.

Inspelningarna börjar nästa år med biopremiärer december 2012 och 2013. Boken ”The hobbit” har haft olika titlar i Sverige.

För några år sedan gästspelade Mikael Persbrandt med Dramaten på Nya Zeeland. Nu väntar hårdare tag, men också uppmärksamhet på en helt annan nivå.

Det låter mycket, mycket spännande.

ARTIKELN HANDLAR OM