Prinsessan Madeleine

”Altar-gate” – en världsnyhet

Av: 

Linda Hjertén

NÖJE

Kallas för en strid mellan
kungahuset och kyrkan

Irland, Australien och England:

Att kronprinsessan Victoria vill att pappa kungen ska leda henne till altaret är en nyhet världen över.

I Sverige har debatten gått het.

I ena ringhörnan: kungahuset. Kronprisessan Victorias egen önskan är att bli förd av sin pappa, kung Carl Gustaf fram till altaret i Storkyrkan som där ska överlämna henne till Daniel Westling.

I den andra ringhörnan: Svenska kyrkan. De menar att en sådan entré in i kyrkan bryter mot den svenska traditionen som under flera hundra år stått för jämställdhet och kvinnans frihet. I motsats till en syn på kvinnan som männens ägodel.

Inte bara svensk angelägenhet

Till och med ärkebiskopen Anders Wejryd har sagt att han försökt få kronprinsessan och Daniel Westling att ändra sig i frågan:

– Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt i fråga om makarnas jämställdhet.

Och nyheten om "altar-gate" är inte längre bara en svensk angelägenhet. Några av de största tidningarna i bland annat Irland, Australien och Storbritannien skriver om splittringarna mellan den svenska kyrkan och kungahuset.

Hollywood-film

De tar fasta på att kyrkan kallar traditionen att låta pappan föra dottern till maken för sexistisk och ojämnställd och skriver att svenskarna är rädda att kronprinsessan kommer att starta en ny trend med sitt bröllop. Som det är i dag i Sverige väljer bara en av tio brudar att bli förd till altaret av sin far, resten av brudparen går tillsammans.

Tidningen Telegraph har intervjuat Annika Borg, präst och teolog, som säger att svenska brudar är inspirerade av Hollywood-filmer.

– Det är olyckligt att Sveriges blivande statschef väljer ett sätt som inte är en svensk tradition, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop