En hysteriskt kul skrattfest

avJens Peterson

Foto: superfräscht Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts krogshow ”Ljust och fräscht” bjuder på en bra mix och en fantastisk musikalisk final.

Vi har skrattat i 90 minuter så att det gör ont.

Då kommer den perfekta finalen. Henrik Schyffert börjar spela gitarr och sjunga. Efter hans intro går ridån upp och Fredrik Lindström rullar in hårt trummande. Ljuvligt.

Foto: Schyffert är oslagbar med Lindström.

Jag vill inte avslöja för mycket.

Det är mycket frestande att citera roligheter ur föreställningen, men jag ska inte sno deras hysteriskt kul och träffsäkra iakttagelser. Kanske borde duons musiknummer fått vara en hemlighet, men det ger en bild av den annorlunda krog-showen.

Härlig blandning

Det är inte två som kör stand up om heminredning och vår jakt på det perfekta boendet. Visst finns här sådana monologer, men också sketcher, lite frågesport, rullgardinsplanscher, ljusshow kring soffor och lek med rekvisita. Poetisk högläsning ur inredningsmagasin.

Framför allt är de bra tillsammans. Fredrik Lindström och Henrik Schyffert har turnerat var för sig med utmärkta soloföreställningar. Ihop är de oslagbara.

Som Hasse och Tage

Lindström är den excentriske pedanten, med smittande driv och entusiasm. Passion för språk och folks beteenden. Som i ”På spåret”, fast ännu bättre. Sten Broman för 2000-talet.

Schyffert låtsas vara den osäkre sökaren, och i spelet mellan dem uppstår underbar komik.

Vid något tillfälle när Lindström eldade upp sig särskilt mycket for tankarna till Hasse och Tage och spik i foten och Säffle.

Kärlek och boende

De gör entré som mäklare och den röda tråden handlar om hur vi bor och inreder. Men i förlängningen handlar showen om hur vi lever och är mot varandra.

Sänk förväntningarna om kärlek och boende, är Lindströms råd till Schyffert och mänskligheten.

Det stämmer nog på livet. Vänta inte för mycket.

På den här föreställningen kan man ha höga förväntningar. Grattis alla som har biljetter.

ARTIKELN HANDLAR OM