Sara Varga sjunger om misshandel

NÖJE

”Jag vet vad jag pratar om”

”Spring för livet om det är dig kärt, att slå tillbaka det är det aldrig värt”, sjunger Sara Varga.

Hon vill hjälpa tjejer att våga lämna misshandlande män.

– Jag vet vad jag pratar om, säger hon.

Foto: grät när hon skrev Låten tog bara tio minuter att skriva. Men det var tio smärtsamma minuter för Sara Varga. ”Jag hade haft melodin länge i huvudet. Sen satt jag med gitarren och snyftade och då bara rann låten ur mig”, säger hon.

Sara Varga, 28, blev känd när hon pekades ut på löpsedlarna som komikern Björn Gustafssons nya flickvän för tre år sedan.

– Vi var kollegor, aldrig ett par. Det var jättejobbigt att någon hade sagt så till pressen. Jag blev sårad i själen. Jag färgade mitt blonda hår svart för att ingen skulle känna igen mig. Ska jag bli känd så ska det vara för min musik, inte för min pojkvän, säger hon.

”Känslosam”

Och nu har hon en chans att bli upptäckt. På lördag har hon omkring en tredjedel av Sveriges befolkning som publik. Men bidraget ”Spring för livet” gör hon debut i Melodifestivalen.

– Låten var väldigt känslosam att skriva. Jag hade haft melodin länge i huvudet och jag visste vad jag ville berätta. Sen satt jag med gitarren och snyftade och då bara rann låten ur mig på tio minuter, berättar hon.

Vill höja rösten

Texten beskriver en dålig relation med en misshandlande man.

– Jag vet att det är väldigt väldigt många tjejer som har varit i en sådan situation som jag beskriver. De vågar inte prata om det och känner sig ensamma. Det känns så himla viktigt att höja rösten för de som inte orkar göra det själva, säger hon.

Betyder mycket

Att skicka in låten till Melodifestivalen kändes självklart.

– Jag vill nå ut till så många som möjligt och då är det här bästa sättet. Jag hade aldrig ställt upp med en låt som jag inte skrivit själv och som betyder så här mycket för mig.

Om texten bygger på självupplevda händelser vill Sara dock inte svara på.

– Det spelar ingen roll. Men absolut, jag har ju skrivit låten och man får dra sina egna slutsatser. Jag vet vad jag pratar om.

ARTIKELN HANDLAR OM