Kronlund skrev låt om Britneys sammanbrott

Avslöjar i ny dokumentär: Förändrades efter kraschen

Av: Andreas Hansson, Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Alexander Kronlund berättar om sitt arbete med Britney Spears i en ny musikdokumentär i P3.

Om hur hon blev världens största popstjärna – och hur hon överlevde sitt omtalade sammanbrott.

– Britney är den artisttypen som vanligtvis dör som 27-åring, säger han i P3 Musikdokumentär.

I oktober 1998 blev den då okända 16-åriga Britney Spears namnet på allas läppar när ”... Baby one more time” släpptes. Låten blev snabbt en världshit och resten är historia med många svenskar inblandade, förutom låtskrivaren Max Martin.

I ”P3 Musikdokumentär: Britney Spears - Född, korsfäst och återuppstånden” berättas historien om hur Britney blev världens största popstjärna, hennes mest turbulenta perioder och hur hon överlevde 2007.

Låtskrivaren och producenten Alexander Kronlund som skrivit flera av superstjärnan Britneys största hits berättar i dokumentären om hur han först nobbade att jobba med den okända Britney Spears – för att han inte gillade hennes namn. Hon hade då sajnats för att fylla rollen i en plan designad för Robyn, som nobbade upplägget.

– Jag missade tåget helt för att jag inte kände för hennes namn. Vilket nu känns som det mäktigaste namnet någonsin, säger han och skrattar.

Men efter att ha hört ”... Baby one more” första gången förstod Kronlund vad det var han missat. Karriären snurrade på fort för Britney Spears.

– Blygheten, ensamheten och att så fort kastas ut i en så stor värld och komma från en så liten värld som hon kom ifrån, den omställningen är nog för drastisk och brutal för att inte gömma sig som en tjuren Ferdinand, säger han.

1 av 6 | Foto: CHRISTINE NESBITT / TT / NTB Scanpix
Britney Spears håller i en av hennes fyra priser på MTV Music Awards på Irland år 1999.

Droger, skandaler och sammanbrott

I dokumentären berättas det om ett 00-tal fyllt av droger och skandaler som eskalerade i hennes omtalade sammanbrott 2007.

– Britney är den artisttypen som vanligtvis dör som 27-åring, säger Kronlund och fortsätter senare:

– Många som lyssnar har säkert Avicii i minnet. Hur oledig han var och hur han mådde. En lieman stod nog där och andades runt Britney också när hon var 27 år. Hon duckade för lien med någon millimeter och rakade av sig håret istället.

Låt om sammanbrottet

Alexander Kronlund berättar att han hört rykten om hennes mående innan och spelade på ryktena i låten ”Britneys gonna snap”, en låt som aldrig gjordes mer än som demoversion men som nu spelas i dokumentären.

– Bor man i Hollywood hör man snacket. Den här låten blev aldrig färdigskriven och färdiginspelad eftersom managern kände att det blev lite känsligt och nära, säger han.

Enligt Alexander Kronlund är det stor skillnad på den unga oförstörda tjejen som spelade in sina första världshits i Stockholm i början på 2000-talet mot den hon formats till av branschen och media.

– Hon helt enkelt slets itu. När jag jobbat med henne senare har hon varit i mer behov av skydd. Då har hon sjungit in dom med en person som hon känner sig trygg med, lite avskilt, och så får vi klippa ihop den sången. I stark kontrast till 10-15 år tidigare, på Cheiron studios när det var "en tagning till, en tagning till", säger han.
 

P3 Musikdokumentär: Britney Spears – Född, korsfäst och återuppstånden släpps tisdag 19 februari i appen Sveriges Radio Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE