Stockholm vs Göteborg

NÖJE

Stockholm

Foto: Bra drag på Stockholms nattklubbar.

Stämning:

Stockholm är landets enda riktiga storstad. Utbudet är stort och är det fint väder så känns det nästan kontinentalt. I juli kan dock staden tidvis kännas lite tom.

Barer:

På Fredsgatan 12 (Fredsgatan 12) är det trendigt, trångt och också lite farligt, eftersom hela stället är i princip en enda stor trappa. Vårnya Olssons Skor (Odengatan 41) uteservering är alltid tjock med folk. Kulturhusets terass (Sergels torg) är en ny snackis, perfekt för en eftermiddagspaus. Även Berns terass (Berzelii park) är värt ett besök.

Klubbar:

Sturecompagniets murriga lokaler rimmar illa med ljusa sommarnätter. Då är Berns ett bättre alternativ (Berzelii park). På Chiaro finns en mysig, lummig uteplats (Birger Jarlsgatan 24) och Mosebacke är ett tredje bra ställe (Mosebacke Torg 3). Där finns klubbar för olika smaker och ligger vackert på Söders höjder. Se till att komma tidigt (före kl. 24), vara nyktra och inte vara stora grabbgäng.

Restauranger:

Massor av restauranger men ofta dyrt. Tre bra sommarställen i tre olika stadsdelar i tre olika prislägen är Systrarna Lundberg (billigt i Birkastan, Rörstrandsgatan 12), Lebanon Meza (svenssonpriser i city, Hamng 3) och sommarstarka Gondolen (absolut inte gratis på Söder, men med grym utsikt, Katarinahissen).

Bad:

Vid Rålambshovsparken ligger Smedsuddsbadet, en liten sandstrand inne i stan. Himmelriket om du vill flexa med musklerna eller visa upp nya stringbikinin. Utanför stan finns ett skönt klippbad vid Fredhäll. Det är knappast Rivieran, men det är inte i alla huvudstäder man kan bada inne i stan.

Missa inte:

Stockholm Pride Festival 31 juli till 4 augusti. Festivalen kommer till stan för tredje året i rad och missa inte lördagens parad. Dansande läderbögar och MC-flator drar fram och ger alla homofober någonting att reta upp sig på. Kul, kitschigt och förmodligen så mycket Rio som ett svenskt karnevalståg kan bli.

Total poäng för Stockholm: 22

Det är världens bästa sommarstad

Blossom Taintons bästa sommarminne från Stockholm.

Foto: Blossom Tainton.

Nästa vecka: Visby vs Borgholm