Soloutflykter blir ofta floppar

NÖJE

Musikhistorien är full av egon som har lämnat sitt populära band för att själv få njuta av scenljuset.

Spice Girls

Kryddtjejerna ägde i stort sett hela världen i mitten av nittiotalet. Inte nog med att musiken formligen välte topplistor - kvintetten blev en miljardindustri med tröjor, godis och leksaker med sina nunor tryckta på. Sedan lämnade Geri Halliwell gruppen, och inte mycket blev sig likt. Tjejerna släppte ett helfloppande ”moget’” album och gav sig sedan ut på soloutflykter. Ingen av medlemmarna orsakade dock alls samma kommersiella jordskred på egen hand, och blev raskt mer kända för vem de är – eller inte är – ihop med än något annat.

Take That

När Robbie Williams bestämde sig för att lämna den leende flickrumspopen bakom sig för gott var det början på slutet för Take That. En kort tid senare var även de historia, och medlemmarna försökte sig på solokarriärer. Mark Owen floppade på nolltid, och Gary Barlow försökte sig på att bli en ung Elton John. Det gick också sådär.

The Supremes

Tillsammans var The Supremes de mest framgångsrika svarta artisterna i USA på sextiotalet, med ett smärre pärlband av listettor i ryggen.

Efter medlemsbyten (originalmedlemmen Florence Ballard lämnade bandet 1967) och interna konflikter bytte de namn till Diana Ross & The Supremes, tills Ross hoppade av gruppen 1969 och gav sig ut på en ytterst framgångsrik solokarriär. De kvarvarande medlemmarna fortsatte dock i olika skepnader, men reste sig aldrig riktigt efter stjärnans avhopp. Och Florence Ballards öde är ett av rockhistoriens mest tragiska. Hon dog utfattig och drogberoende 1976.

All Saints

De andra medlemmarnas avundsjuka över att systrarna Appleton fick betydligt mycket mer utrymme i media (mycket kanske tack vare sina respektive förhållanden med Prodigys Liam Howlett och Oasis Liam Gallagher) slet hårt på den tidigare så framgångsrika gruppen. I februari förra året splittrades All Saints officiellt, och Melanie Blatt och Shaznay Lewis har sedan försökt sig på solokarriärer utan större framgång.

Robbie Williams

Take That må ha tapetserats över flickrumsväggar under nittiotalet, men Robbie Williams är den enda av pojkbandets medlemmar som lämnat skeppet med både heder och skivköpare i behåll. I Storbritannien är han alltjämt ’”our Robbie’” i media och en skivförsäljning i mångmiljonklassen talar sitt tydliga språk.

Och att ingen längre bryr sig om att han en gång i tiden krossade småflickshjärtan, vickade på rumpan och sjöng ’”Relight my fire’” medan han såg ut som om han ätit deodorant till frukost är att klassas som ganska stort.

Michael Jackson

Visst, Jackson Five och The Jacksons var riktiga listkrossare, men det var i och med albumet ’”Thriller’” från 1982 som Michael Jackson blev ’”The king of pop” med hela världen. Och den mängd klassiska album och utsålda världsturnéer som följt efter det ställer tvivelsutan hans karriär som bandmedlem och barnstjärna i skymundan.

Martin Söderström